Customer story

Olofsfors optimerar kvalitet, hållbarhet och produktion med stål från SSAB

Sedan det svenska företaget Olofsfors flyttade tillverkningen av ECO-Tracks – band för skogsmaskiner – till sin egen anläggning har produktionsprocessen också optimerats. Detta innebär mindre mängder restmaterial och förbättrad hållbarhet. Larvbandens sidostöd är tillverkade i SSAB Boron 27-stål.

Det svenska tillverkningsföretaget Olofsfors har varit aktivt i 250 år. År 2008 tog man beslutet att ta in hela tillverkningsprocessen för sina marknadsledande ECO-Tracks (för skogsmaskiner) till egna anläggningar.

”Vi har gått från att använda färdigtillverkade delar till att köpa stål som vi pressar och tillverkar på vår egen anläggning”, säger Maria Ragnarsson som är inköps- och logistikchef hos Olofsfors. ”Nu när vi kontrollerar vår produktionsprocess genererar vi mindre avfall och vi får en mer hållbar produkt.”

Olofsfors behövde en leverantör till stålet som används i larvbandens sidostöd, och valde SSAB Boron 27-stål.

”Kvalitet är en av våra topprioriteringar”, säger Ragnarsson. ”Om vi vill producera rätt kvalitet måste materialet som vi använder uppfylla nödvändiga kvalitetsstandarder. ”Vi valde stål från SSAB eftersom det håller hög och enhetlig kvalitet och eftersom SSAB är ett företag som har hållbarhet som ledstjärna, och dessutom är en relativt lokal leverantör för oss här i norra Sverige.”

”Mängden restmaterial från skärande stålbearbetning kan vara så hög som 50 %. Men tack vare stålet från SSAB har vi minskat mängden betydligt.”

Mats Frangén, strategisk produktutvecklare på Olofsfors

Mats Frangén är strategisk produktutvecklare på Olofsfors och han håller med om att SSAB-stålet har givit en bättre slutprodukt.

”För trettio år sedan var maskinerna mindre och lasterna var lättare”, säger han. ”Idag är maskinerna större och lasterna tyngre, och det har varit avgörande för oss att kunna minska komponenternas vikt.”

”Sedan vi började använda stål från SSAB har vi optimerat vikten på vår produkt. Tidigare köpte vi tunga färdigbearbetade stålkomponenter, men sedan vi ställde om till egen produktion har vi nu en slutprodukt som vi själva tillverkar av pressat lätt stål”, säger Frangén.

Förutom fördelarna som den låga vikten hos SSAB-stålet ger har omställningen till SSAB Boron 27 också lett till lägre materialanvändning och mindre mängder avfall.

”Mängden restmaterial från skärande stålbearbetning kan vara så hög som 50 %. Men tack vare stålet från SSAB har vi minskat mängden betydligt”, säger Frangén. ”Vår materialanvändning har också minskat. Vi tillverkar cirka 400 000 sidostöd om året, och vi sparar mellan ett halvt kilo och ett kilo stål för vart och ett. Vi värmer alltså upp mindre stål och vi förbrukar mindre stål.”

”SSAB satsar helhjärtat på att minska sin klimatpåverkan på lång sikt och detta är något vi värdesätter när vi väljer leverantörer”, säger Ragnarsson. ”Med SSAB använder och transporterar vi mindre mängder material, vilket har en positiv påverkan på våra koldioxidutsläpp.”

Om Olofsfors

  • CEO: Göran Nyberg
  • Antal anställda: 142
  • Företaget grundat: 1762
  • Huvudprodukter: ECO-Band för skogsmaskiner, SharqEdges plogblad för snöplogar, och Bruxite slitribbor för skopor och grävmaskiner.

www.olofsfors.se

 

Fördelarna med stål från SSAB:

  • Sedan Olofsfors växlade till SSAB-stål och flyttade produktionen till egna lokaler har man fått en mer optimerad och flexibel produktion samt reducerade transportkostnader
  • Med hjälp av presstål från SSAB i stället för skärstål har Olofsfors kunnat minska mängden restmaterial från cirka 50 procent till mindre än 10 procent
  • De sidostöd som tillverkas i SSAB-stål förbrukar mindre mängd stål och är lättare vilket ger en mer bränsleeffektiv produkt

Kontakta oss

Oavsett var du befinner dig har vi lokal support som kan besvara dina frågor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och hantera dina prenumerationer

Dra nytta av fördelarna nu

Boron

SSAB Boron är ett nytt och brett sortiment av härdbara stål. Det är det rätta valet för problemfri och kostnadseffektiv produktion i din egen verkstad.

Relaterade artiklar

okt 11
Customer story

SSAB och Gestamp i samarbete för att skapa starkare och lättare fordon

Under de senaste åren har ”säkrare” och ”lättare” blivit de modeord som främst kännetecknar fordonsindustrins framtidsvision. Läs vidare för att ta reda på hur samarbetet mellan SSAB och kunden Gestamp underlättade framtagningen av en unik, skräddarsydd stålsort som kommer att leda till säkrare och lättare fordonsprodukter.

jan 31
Customer story

RD®-pålar från SSAB är viktiga för Skanskas ombyggnadsprojekt av Slussen

Projektet med att bygga om Slussen i Stockholm har nått ungefär halvvägs. Hittills har SSAB levererat cirka 117 000 meter pålar, motsvarande 10 700 ton stål, till Skanska – ett av byggföretagen som har i uppdrag att genomföra denna massiva ombyggnad.

aug 28
Customer story

Upp till 10 procent viktminskning för Fanalcas nya sopbilar med Hardox® och Strenx® stål

Kundefterfrågan fick den colombianska sopbilstillverkaren Fanalca att börja använda Hardox® slitplåt och Strenx® prestandastål. Tack vare deras nykonstruerade, lätta sopbilar kan kunderna nu samla in mer sopor på varje runda, vilket ökar deras intäkter.