Customer story

Nordec tillverkar och installerar stålkonstruktioner i SSAB Domex® till Finlands största bro någonsin

Den nya Kronbergsbron som håller på att byggas i Helsingfors kommer att förvandla stadsbilden och bli ett nytt landmärke i den finska huvudstaden. Stommen kommer att bestå av drygt 3 000 ton SSAB Domex® stål.

När Kronbergsbron öppnar för trafik år 2027 kommer den att vara 1 200 meter lång med en 135 meter hög pylon, vilket gör den till Finlands både längsta och högsta bro någonsin. Den kommer att synas milsvida omkring och göra ett bestående avtryck i Helsingfors stadsbild, samtidigt som den förbinder tusentals nya bostäder med stadskärnan. Att främja hållbara färdmedel och förbättra stadens levnadsstandard har varit viktiga prioriteringar från första början, och den nya bron kommer att rymma fotgängare, cyklister och spårvagnar men inga privata motorfordon.

Med sin luftiga, minimalistiska design är bron utformad för att ha minimal påverkan på den omgivande naturen, samtidigt som den är tillräckligt slitstark och hållfast för att klara en livslängd på minst 200 år. Detta trots frekvent exponering för is, snö och starka vindar. Valet av byggmaterial, i synnerhet när det gäller stål, har varit avgörande för att uppfylla båda dessa ambitioner.

”Det största broprojektet i Finland möjliggörs av det fantastiska samarbetet mellan Nordec och SSAB”.

Jaakko Köninki, affärsutvecklingschef, Nordec

 

Hitta rätt stål för jobbet

TYL Kruunusillat, som är huvudentreprenör för Kronbergsbron, gav Nordec i uppdrag att tillverka och installera brons stålkonstruktioner.

”Nordec är det ledande företaget inom stålramar och broar, och i över fyra decennier har vi levererat banbrytande stållösningar till byggbranschen”, säger Jaakko Köninki, affärsutvecklingschef på Nordec. ”Under årens lopp har vi framgångsrikt genomfört många högprofilerade projekt i Norden och i Central- och Östeuropa. Nu levererar vi stålkonstruktioner till den längsta och högsta bro som någonsin byggts i Finland.”

För uppdraget valde man att använda SSAB Domex®. konstruktionsstål. ”Vi använder Domex 460ML tack vare dess höga tillförlitlighet och mångsidighet”, säger John Sundblom, projektledare på Nordec.

Nordec började tillverka stålkonstruktionerna på sin anläggning i finska Ylivieska i mars 2022, och installationen inleddes i juli samma år. Installationen beräknas bli klar under 2024. Totalt krävs cirka 6 300 ton stålkonstruktioner. SSAB levererade över 3 000 ton SSAB Domex® stål till dessa konstruktioner.

 

En hållbarhetssatsning från början till slut

Minimering av koldioxidutsläpp och miljöpåverkan har varit högsta prioritet under hela projektet, något som gällt för alla leverantörer inklusive Nordec.

”Vi har inte bara levererat utmärkta stålramar utan även gjort allt för att minimera projektets miljöpåverkan, bland annat genom våra materialval, energieffektiva konstruktionslösningar och ett minimerat koldioxidavtryck”, säger John Sundblom.

Miljöaspekten var också en viktig anledning till att de valde att samarbeta med SSAB, vars stål hör till de renaste inom branschen tack vare den effektiva masugnsbaserade produktionsprocessen. Följden är att SSABs stål släpper ut cirka 6 procent mindre koldioxid än det europeiska genomsnittet och hela 17 procent mindre än det kinesiska genomsnittet.

”Det största broprojektet i Finland möjliggörs av det fantastiska samarbetet mellan Nordec och SSAB”, säger Jaakko Köninki. ”Nordec Group ser stor förbättrings- och utvecklingspotential tillsammans med SSAB eftersom vi båda vill vara föregångare i den gröna omställningen.”

Om Nordec

  • Nordec har över 40 års erfarenhet av konstruktion, tillverkning och installation av ramkonstruktioner och är idag Nordens ledande leverantör av ramkonstruktioner för byggnader, fasader och stålbroar.
  • Över 600 anställda i sex länder.
  • Nordec använder över 3 000 ton SSAB Domex® 460ML-stål vid byggandet av Kronbergsbron.

 

www.nordec.com

Kontakta oss

Oavsett var du befinner dig har vi lokal support som kan besvara dina frågor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och hantera dina prenumerationer

Dra nytta av fördelarna nu

Optimerat för dig och konstruktioner

SSAB Domex® har ett brett sortiment av mångsidiga konstruktionsstål med utmärkta kallformnings-, bearbetnings- och svetsningsegenskaper.

Relaterade artiklar

mar 22
Customer story

EAB använder SSAB Zero® i maskinchassin för att minska klimatavtryck

EAB tar tillsammans med sitt patenterade pallhanteringssystem Radioshuttle™ ytterligare steg i sitt hållbarhetsarbete. I mars började EAB leverera maskinchassin, tillverkade i det utsläppsfria stålet SSAB Zero®, för att minimera företagets klimatavtryck.

dec 8
Customer story

Infra Supply väljer pålitliga och flexibla stålrör från SSAB för banbrytande projekt

Flexibilitet, pålitliga leveranser och lyhördhet: det var anledningarna till att Infra Supply valde SSAB som sin rörleverantör för en unik kylningslösning för en batterifabrik i Göteborg. När projektet är klart kommer de spiralsvetsade ståltryckrören att transportera behandlat avloppsvatten för kylning av fabriken innan vattnet återförs till fjärrvärmesystemet och används för att värma människors hem.

okt 11
Customer story

SSAB och Gestamp i samarbete för att skapa starkare och lättare fordon

Under de senaste åren har ”säkrare” och ”lättare” blivit de modeord som främst kännetecknar fordonsindustrins framtidsvision. Läs vidare för att ta reda på hur samarbetet mellan SSAB och kunden Gestamp underlättade framtagningen av en unik, skräddarsydd stålsort som kommer att leda till säkrare och lättare fordonsprodukter.