Det familjeägda företaget Modul ligger i Kalix och grundades 1997. Ända sedan starten har de varit trogna kunder till Tibnor och beställt den tunnplåt som deras kunder använder till sina produkter från dem. Kunderna återfinns inom allt från byggindustri, vvs- och elektronikbranschen till möbel- och inredningsbranschen. På listan över produkter som tillverkas i Moduls anläggning finns bland annat fördelarskåp, medicinskåp och källsorteringskärl men också plåtprodukter för elektronik-, möbel- och inredningsbranschen och en hel del annat.

 

– Vi erbjuder kundunika lösningar i tunnplåt och samarbetar väldigt nära våra kunder redan från utvecklings- och konstruktionsstadiet ända fram till den färdiga produkten, säger Marcus Östling, chef för försäljning och konstruktion på Modul.

 

Erbjuder hela kedjan

Hos Modul kan kunderna alltså få del av hela kedjan – från utveckling och konstruktion till stansning, laserskärning, bockning, svetsning, lackering och montage. Fram till våren 2020 använde Modul ett antal olika plåtkvaliteter för produkterna som de tillverkar i förzinkat material, framför allt varmförzinkad och elförzinkad plåt, samt Aluzink.

 

– Då fick vi rådet av Tibnor att testa Galfan, som skulle kunna ersätta alla tre materialen. Det var en möjlighet som lät mycket intressant för oss, berättar Marcus Östling.

 

Efter en tät dialog med Tibnor beslutade sig Modul för att prova Galfan och inledde ett test där de först fasade ut den elförzinkade tunnplåten.

– Det visade sig bli så lyckat att vi strax därpå även bytte ut vår varmförzinkade plåt och Aluzink mot Galfan.

 

Många fördelar med Galfan

Fördelarna med materialbytet är flera, enligt Marcus Östling. Utöver att Modul nu kan ersätta flera olika material med ett enda, vilket förstås förenklar, har produktionen blivit enklare även på andra sätt.

 

– Jämför man Galfan med Aluzink så ger Galfan betydligt bättre resultat vid laserskärning. Skillnaden mellan varmförzinkad plåt och Galfan är också påtaglig, speciellt vid bockning av små radier där Galfan är mer förlåtande mot sprickbildning. Dessutom fastnar det inte lika mycket beläggning på verktygen vid bearbetning av Galfan som vid varmförzinkat. Det gör att vi sparar in på verktygsvården, säger Marcus Östling och fortsätter:

 

– Vi märker även en tydlig skillnad på korrosionsmotståndet hos Galfan jämfört med elförzinkad plåt.

 

För Modul var det dessutom mycket viktigt att det nya materialet skulle leva upp till deras höga krav på fullgott resultat vid lackering.  

 

– Det visade sig att Galfan till och med gav bättre resultat vid lackering än vi hade med varmförzinkad plåt, så det var en positiv överraskning, säger Marcus Östling och avslutar:

 

– Visst är det alltid en viss oro när man byter ut befintliga material så här, men vi har inte ångrat oss utan är mycket nöjda med Galfan.

 

Text: Karin Cedronius

 

 

Tilläggsruta:

 

Utmaning

Modul använde tidigare flera olika material i sin produktion: Aluzink samt varm- och elförzinkad plåt. Dessa var dels svåra att få tag i, dels fanns det vissa utmaningar med formbarheten, skärningen och lackeringen av materialen.

 

Lösning

Modul bytte till Galfan som kan ersätta alla tre tidigare material.

 

Resultat

Galfan har både bättre korrosionsmotstånd och formbarhet än de tidigare materialen. Den ger även bättre resultat vid lackering, bockning och skärning. Dessutom har inköpsprocesser och lagerhållning förenklats när Modul nu enbart köper ett enda material och i större volymer.