Det sydafrikanska företaget BAT, Ballistic Armour Technologies, startade officiellt för 23 år sedan, 1993.

– Men då hade vi redan varit igång med att utveckla och montera säkerhetssystem i olika typer av fordon i ett par år, berättar företagets ägare och vd, John Bradfield. 

I dag har BAT en marknadsledande ställning inom sitt verksamhetsområde. Kunderna finns över hela den afrikanska kontinenten, men även i Europa.

– Vår stora framgång hänger i stor utsträckning ihop med de goda relationer vi har med SSAB, konstaterar John Bradfield. Det var när vi började använda SSABs pansarstål Armox som vi faktiskt fick helt nya förutsättningar att utveckla BAT. 

Uppgradering med Armox

Företagets nya era inleddes 1996 när John första gången träffade William Dinnes, key account manager vid SSAB Protect & Tooling i Sydafrika. Detta möte ledde direkt till en uppgradering av såväl design som tillverkning och logistiklösningar hos BAT.

– Först och främst fick vi tillgång till ett produktprogram där vi inte begränsades av bredden på plåtarna. Armox hade dessutom en klart bättre yta än de produkter vi använde tidigare, säger John Bradfield. 

Han berättar också att BAT hade mycket glädje av SSABs tekniska support.

– Och tack vare att Armox finns i SSABs lager i Sydafrika fick vi ett logistikupplägg med leveranser som passar perfekt in i vårt produktionssystem, säger John. Även om det är bråttom ibland är det inga problem att få pansarplåt i rätt tid.

Positiv utveckling

I år är det alltså 20 år sedan samarbetet mellan BAT och SSAB drog ingång. Utvecklingen har varit stadigt positiv och nu har BAT cirka 60 anställda som arbetar med allt från design och konstruktion till produktion och montering. Företaget har ett brett produktprogram, från hela karosser till fordon för värdetransporter till skyddskit som monteras i vanliga familjebilar.

– Totalt har vi levererat mer än 2 500 fordon sedan vi startade verksamheten, berättar John. Och vi fortsätter att växa. 2015 var vårt bästa år hittills, med 200 leveranser till våra kunder.

Stadig grund

John är övertygad om att företagets stora framgångar bygger på två stadiga grundpelare:

– Det är nästan svårt att förklara hur viktigt samarbetet med SSAB är för oss, säger han. Våra kunder har höga förväntningar på våra produkter. Det gäller både kvalitet, underhåll, service och support. SSAB levererar Armox, som är den bästa pansarplåten för fordon som finns i hela världen. Det spelar egentligen ingen roll hur krävande våra applikationer än är, det finns alltid Armox eller Ramor som passar för våra behov. Ganska ofta behöver vi ha leveranser snabbt, men också då kan vi lita helt på att SSAB ställer upp. Ofta har vi det vi beställt inom några dagar. Ännu snabbare om det är riktigt bråttom!

Den andra grundpelaren består av Johns egen entusiasm.

– När vi får kontakt med en ny kund försöker jag alltid träffa den som slutligen ska använda det fordon vi ska tillverka. Det är viktigt att förstå exakt vilka behov som finns eftersom vårt mål är att överträffa kundens förväntningar – på varje punkt.

Lönande affärsidé

Det är en affärsidé som lönar sig. Många av företagets kunder har varit med hela resan, ända sedan början av 1990-talet. John har till och med exempel på att företagets produkter från den tiden fortfarande används dagligen, men då flyttade till ett nytt chassi eller monterade i nya pickuper.

I dag är en långsiktigt hållbar utveckling viktigt i nästan all affärsverksamhet. Även på detta område tycker John att BAT lever upp till alla tänkbara förväntningar.

– Några av våra kunder har använt samma kit från oss i tre lika bilar, säger John. När en är utsliten eller har varit med i en så svår olycka att den inte går att reparera fraktas den till vår verkstad i Germiston. Där kan vi snabbt flytta över och montera skyddskonstruktionen i en ny bil.

Nya lösningar i nya bilar

Även om produkterna från BAT normalt går att återanvända till 100 procent är John och hans kolleger beroende av utvecklingen inom fordonsindustrin. I Sydafrika är det normalt ungefär tio år mellan generationsväxlingarna i bilindustrin. När det kommer nya modeller går det sällan att montera äldre skyddskit i dem. Ofta kräver modellskiften helt nya tekniska lösningar.

– Vi använder 3D-CAD och tack vare det kan vi ta fram säkra skyddssystem utan att byta ut originalsäten, instrumentpanel, pedaler och annan invändig utrustning, säger John. Det här betyder mycket för hur våra kunder sedan upplever det fordon de får från oss.

BAT samarbetar med flera företag som levererar laserskurna komponenter.

Klart på ett dygn

– De bidrar till att vi har ett så effektivt produktionsflöde, förklarar John. Jag har ett exempel: För några dagar sedan var det en kund som behövde en speciell produkt och läget var akut. Vi tog fram ritningarna snabbt och levererade dem till laserskäraren kl 2 på natten. De startade sina lasrar kl 7 och kl 14 levererades detaljerna till oss. 

Innan BAT stängde för dagen var den färdiga produkten monterad, lackerad och klar för installation i kundens bil följande morgon.

Det är ingen tvekan om att John Bradfield är nöjd med vad hans företag har åstadkommit:

– Jag är samtidigt övertygad om att en stor del av vår framgång bygger på att vi brinner för det vi arbetar med. Det är när du är passionerad som det är lätt att uppnå målet, att alltid leverera långt mer än vad kunden förväntar sig. Och det gör vi – hela tiden!