GreenCoat är en omfattande serie färgbelagda stålprodukter för byggindustrin. En stor fördel är den biobaserade beläggningen som finns på de flesta GreenCoat-produkterna – en patenterad lösning som använder svensk rapsolja istället för traditionella, fossila oljor. Resultatet är en hållbar beläggning av hög kvalitet som är beständig mot rost, UV-strålning och slitage, och kan handformas ner till -15 °C. GreenCoat-portföljen innehåller många olika produkter och ett nästan oändligt färgurval.
Club-Hotel Riu Helios Paradise
SSAB Weathering erbjuder tydliga arkitektoniska fördelar eftersom ytan inte kräver någon anti-rostbehandling före användning. Istället bildar den en patina, en slags hård yta som fungerar som skyddande beläggning och förhindrar rost. Ytan behöver inte målas alls, men om den blir det kommer den att motstå repor och annat slitage på grund av patinan som bildas så fort ytan är öppen för våta eller torra cykler. SSAB Weathering finns i olika hållfasthetsnivåer, vilket skapar många olika möjligheter för arkitekter.

Den viktigaste fördelen är dock patinan och möjligheten att spara tid, pengar och miljöpåverkan genom att måla mindre, eller inte alls.

Club-Hotel Riu Helios Paradise i Bulgarien är ett exempel på hur GreenCoat kombinerar estetik och funktion i arkitektur. För att förmedla elegans och lyx konstruerade arkitekterna ett antal ambitiösa svängda och kupolformade tak, men behövde ett passande takmaterial som enkelt kunde formas och som skulle bevara färg och utseende över tid. GreenCoat PLX Pro BT, en metalltaksprodukt i toppklass, valdes tack vare sin formbarhet, hållbarhet, låga vikt och beständighet mot aggressiv UV-strålning, såväl som för sina miljömässiga fördelar.
Weusthagpark Watchtower
Ett exempel på det mångsidiga användandet av SSAB Weathering inom arkitektur är utsiktstornet i Weusthagpark, Nederländerna. Sedan den nya motorvägen delade upp parken Weusthag i Hengelo i två delar har arkitekterna försökt hitta ett sätt att skapa en visuell koppling mellan de två delarna. Lösningen skulle smälta in i omgivningen och både ha kulturell och rekreationell funktion. 

Det vinnande projektet ritades av en lokal arkitekt och ett stålkonstruktionsföretag. Det är ett 22 meter högt utsiktstorn tillverkat i COR-TEN-stål. Skalet är tillverkat av tunna stålplåtar med lövformade perforeringar och kikhål för att skapa transparens. För att förbättra hårdheten och skapa ett mer artistiskt utseende användes en särskild teknik för att dubbelvika materialet. Tornet är populärt bland fotografer och besökare, som gärna klättrar upp till toppen och tittar på den fantastiska utsikten. 

Av Isabelle Kliger