Förutom att ha blivit utsett till en av Sveriges 101 Supertalanger har SSABs Karin Josefsson dessutom blivit utsett till Framtidens kvinnliga ledare av organisationen Ledarna och vunnit Universum och Saabs utmärkelse Årets kvinnliga förebild.

I fredags var Karin huvudpersonen på Veckans Affärers frukostsamtal ”Årets kvinnliga förebild vågar ta plats i en mansdominerad bransch” för att dela med sig av sina karriärtips och erfarenheter från stålbranschen. Här kan ni läsa några av Karins tips och råd.

Vad är ditt bästa tips till studenter som snart ska ge sig ut i arbetslivet?

Våga säga ja när det dyker upp roliga utmaningar! Även om du själv är osäker på om du fixar det, om någon annan tror på dig finns det ingen anledning för dig att inte göra det. Jag brukar också försöka uppmuntra studenter och personer som befinner sig i början av sin karriär att göra det man är intresserad av och tycker är roligt. Var dig själv och var nyfiken.

Vad förväntar du dig från dina medarbetare som rapporterar till dig?

Jag brukar säga att jag ser mig som en sköld. Jag står alltid bakom mina medarbetare mot andra i organisationen och det är okej om man inte kan eller inte förstår någonting. Det jag förväntar mig tillbaka är att de gör sitt bästa och säger till när de stöter på problem, oavsett om det handlar om tidspress eller ett hinder de inte kommer förbi. Det är också den mentaliteten jag förväntar mig från mina chefer. Om jag gjort mitt bästa för att lösa situation X så förväntar jag mig att de tar ansvar för att hjälpa mig.

Har du några tips på hur du arbetar för ett inkluderande ledarskap som du tror att andra chefer kan ha nytta av?

Jag försöker hela tiden vara uppmärksam på potential och hjälpa folk att växa. Alla ser sig inte som en framtida chef, av olika anledningar, och bilden av sig själva och sin karriär kan bli lite av en inre barriär. Ett CV säger inte allt, det är oftast viktigare att lära känna personen och det gör man bäst i den personliga kontakten. Det finns heller inget facit på hur en ledare är, det handlar om att vara lyhörd och hitta potentialen i medarbetarnas arbete – och det behöver inte alltid vara den som syns eller hörs mest.

Du var en del av ett av SSABs Business Development-program, vad har det betytt för din karriär?

Det har variovärderligt. I programmet får man chansen att lära känna flera delar av bolaget och massor av människor som man inte hade fått möjligheten att träffa på så kort tid. För mig personligen så fick flera olika chefer se mig jobba i konkreta projekt och det tror jag spelade en stor roll i deras beslut att våga satsa på mig. Nu, några olika tjänster senare, har jag en stor fördel av det nätverket jag har och det har jag fått tack vare programmet.