Karin Palmqvist

– Jag är stolt över förtroendet och det känns som en spännande utmaning att leda SSAB i Oxelösund med alla de förändringar vi står inför. Bygget av den nya ljusbågsugnen pågår för fullt och 2026 ska vi vara redo att producera utsläppsfritt stål i stor skala – det känns fantastiskt sporrande, säger Karin Palmqvist.

Karin Palmqvist ersätter t.f. plats- och produktionschef Johnny Sjöström som därmed kan fokusera helt på sin roll som divisionschef för SSAB Special Steels.

– Karin har den kompetens och det driv jag har letat efter för att ta Oxelösund genom stundande omställning. Hon kommer att leda organisationen genom att se helheten och genom att säkerställa stabil leveransförmåga, säger Johnny Sjöström.

Karin Palmqvist är utbildad civilingenjör i maskinteknik vid Chalmers tekniska högskola. Hon har lång erfarenhet av produktionsledning inom både tillverknings- och processindustri för stora internationella bolag. 2014 började hon på SSAB i Oxelösund inom logistikutveckling. De senaste åren har hon ansvarat för produktionsplanering och logistik och ingått i den lokala ledningsgruppen. Tidigare i år utsågs hon till en av järn- och stålindustrins 40 mäktigaste kvinnor. 

SSAB ska ställa om hela det nordiska produktionssystemet till fossilfri ståltillverkning, och först ut är produktionsanläggningen i Oxelösund. I stället för kol- och masugnsbaserad produktion kommer stålet i framtiden att tillverkas i elektriska ljusbågsugnar, drivna av fossilfri el och med fossilfri järnsvamp och återvunnet skrot som råvaror. Resultatet blir att Sveriges totala koldioxidutsläpp minskar med cirka 10 procent och Finlands med 7 procent.   

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anna Molin, pressekreterare SSAB, [email protected], tel: +46 76 110 46 76