”När jag slutade gymnasiet i våras var jag skoltrött och visste inte riktigt vad jag ville göra men när jag fick ett brev om att man kan söka till Tekniksprånget tog jag chansen och det är jag glad för idag”, säger Simon Runsten som gick ut Teknikvetenskapsprogrammet på Soltorgsgymnasiet i våras.

Daniel Broback som gick ut Naturvetenskapsprogrammet på Lugnetgymnasiet var också lite trött på att studera och ville göra något annat.

”Jag ville ha ett sabbatsår efter gymnasiet så Tekniksprånget var perfekt för mig. Jag har både fått kunskap och erfarenhet och vet nu att jag vill bli ingenjör”, säger han.

William Vestberg har alltid varit intresserad av ingenjörsyrket men hade en oklar bild av SSAB så när han fick möjlighet att bli Tekniksprånget på SSAB var det självklart att han skulle göra det.

Alla tre har under hösten fått arbeta med egna projekt där de har haft sin placering. Simon Runsten har varit i Varmvalsverket och fått jobba med att analyser både produkter och maskiner.

”Det har varit både utmanande och lärorikt, framför allt att jag har fått ta mycket eget ansvar och jobba självständigt”, säger Simon Runsten.

 

Tekniksprånget på SSAB gav Daniel, William och Simon mersmak för ingenjörsyrket

Inför sina handledare och chefer från ledningsgruppen fick de tre Tekniksprångarna presentera vad de har gjort under hösten men även deras reflektioner och lärdomar. Här Daniel Broback som har varit hos Knowledge Service Center. Foto: Henrik Hansson

 

Hur stål beter sig

 

William Vestberg har varit i Kallvalsverket och har jobbat med två olika projekt, ett där han har tittat närmare på kantsprickor som är ett relativt nytt problem, och ett där han jobbat med planhet genom att jämföra virtuella med riktiga klipp av plåten.

”Min bild av SSAB har förändrats helt efter den här tiden, jag visste till exempel inte hur många olika ingenjörer det finns, att man kan jobba med så många olika saker som ingenjör”, säger han och berättar att det han tar med sig från Tekniksprånget är all den kunskap han fått liksom de erfarenheter han gjort, både i att jobba i projekt och som att vara en del i en arbetsgrupp.

Daniel Broback har tillbringat mesta delen av sin tid i bockningslabbet på Knowledge Service center där han har varit med och testat en helt ny laserskanner.

”Jag har lärt mig mycket om bockning och hur stål beter sig.”

Men han har även fått vara med och lära sig hur ett företag jobbar med ett specifikt kundsegment. I det här fallet Off shore där han själv har fått kontakta olika personer inom företaget och även utom, göra intervjuer och sedan sammanställa allt material.

”Jag har lärt mig hur man planerar sin tid för att jobba så effektivt som möjligt, och att det inte går att jobba hur många timmar som helt i excel”, säger Daniel Broback.

 

Tekniksprånget på SSAB gav Daniel, William och Simon mersmak för ingenjörsyrket

Mia Eriksson, plats- och produktionschef på SSAB i Borlänge, tackade för intressanta presentationer och fina insatser under hösten och överlämnade blommor till de tre Tekniksprångarna William Vestberg, Daniel Broback och Simon Runsten. Foto: Henrik Hansson

 

Höjdpunkter

 

Utöver att jobba med egna projekt ingår det studiebesök tillsammans med de andra Tekniksprångarna. Det besök som har gjort störst intryck på alla tre är när de besökte Luleå i höstas. De fick både besöka SSABs anläggning, HYBRIT och Luleå Tekniska universitet.

”En av höjdpunkterna var att få besöka Luleå, och att få besöka ett campus och få se vad det är och vad det innebär att studera på universitet har i alla fall fått mig att bestämma mig för att studera till ingenjör i höst”, säger Simon Runsten.

Även William Vestberg har bestämt sig för att studera till ingenjör, men om det blir med inriktning materialdesign eller teknisk fysik har han inte bestämt sig för ännu.

”Båda är lika intressanta, det jag vet är att jag absolut vill bli ingenjör.”

Daniel Broback har också bestämt sig för att studera nästa år, men inte vilken utbildning.

”Det här sabbatsåret har varit bra, jag har tjänat pengar, fått nya kontakter och lärt mig massor så nu är jag redo att börja plugga men jag vet inte riktigt vad än.”

På frågan om de kan tänka sig att jobba på SSAB i framtiden svarar alla ja.

”Det jag har sett och lärt under hösten har fascinerat mig så jag kan absolut tänka mig att jobba här sen”, säger William Vestberg.

”Jag ska definitivt söka sommarjobb här”, säger Simon Runsten och de andra två nickar instämmande.