- Jag har lärt mig massor under de här fyra månaderna på SSAB, både sådant som jag kommer att ha nytta av såväl i mina fortsatta studier som i arbetslivet men även i livet, säger Alva Jonsson och berättar att Tekniksprånget har betytt mycket även för hennes personliga utveckling.

- Jag har fått ta ansvar och det har varit på riktigt det jag har jobbat med.

Linn Aronsson nickar instämmande, även hon har lärt sig mycket, som att få ta eget ansvar och jobba självständigt.

- Att det jag har jobbat med har varit på riktigt har varit både kul och lite spännande samtidigt som det varit lärorikt.

Inspirera till högre utbildning

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra vår framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar.

Genom fyra månaders betald praktik får unga som har läst natur- eller teknikprogrammen på gymnasiet i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken.

Syftet är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning genom att ge en tydligare bild av vad som väntar efter studierna. SSAB är en av 180 arbetsgivare som medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige.


Varierade arbetsuppgifter

Både Linn Aronsson och Alva Jonsson har varit på Knowledge Service Center och materialprovningslabben men haft olika handledare. Alva har haft Lars Blomqvist, som är chef för Structural Technology inom SSAB Hardox Wearparts, som handledare, medan Linn har haft Linda Petersson, som är chef för SSAB Europes Knowledge Service Center i Borlänge.

- Vi har båda fått hålla på med materialprovning men av lite olika slag, berättar Linn Aronsson som har varit mer inriktad på att ta fram provningsresultat som sedan har förts in i verktyget BendCalc medan Alva har jobbat mer med slagprov och dragprov.

- Jag har även fått vara med och designa ett tippflak på uppdrag av en kund i Egyptien, det var jätteroligt, säger Alva Jonsson.

Variationen i arbetsuppgifterna, båda har jobbat praktiskt med att prova material på olika sätt och sedan föra in resultatet i olika dataprogram, har gjort att tiden har gått fort.

- Jag visste inte så mycket om SSAB tidigare men nu har jag en mycket bättre bild av vad SSAB gör men framför allt att det finns så många olika saker att jobba med som ingenjör här, säger Alva Jonsson och Linn Aronsson fyller i:

- Min mamma jobbar på SSAB så visste lite vad man gjorde innan men inte alls lika mycket som jag gör nu. Tekniksprånget är något som alla borde få göra.

Plugga till ingenjör

Båda menar att om SSAB och andra industriföretag vill locka fler unga och kanske fram för allt tjejer så måste företagen bli bättre på att visa och berätta vad man kan jobba med.

- Många har fortfarande bilden av att det är skitigt och trist att jobba här, man vet helt enkelt inte om hur stort det är och hur många olika yrkesgrupper det finns, säger Linn Aronsson.

I höst hoppas Alva Jonsson få börja studera industriell design och produktutveckling på Örebro Universitet medan Linn Aronsson inte har bestämt ännu för vilken ingenjörsinriktning hon vill gå.

- Jag vill definitivt studera till ingenjör men har inte bestämt mig ännu för vilken inriktning som jag vill satsa på. Det finns så oerhört många olika, säger hon.

Och i framtiden kan de båda absolut tänka sig att jobba på SSAB.

- Det finns så många möjligheter att utveckla sig inom SSAB så jag kan absolut tänka mig att jobba här i framtiden, säger Linn Aronsson.

- Jag vill jobba med att utveckla saker från grunden så det kan mycket väl hända att jag söker mig till SSAB när jag är klar med mina studier, säger Alva Jonsson.


Tekniksprångare Alva och Linn

Alva Jonsson och Linn Aronsson har under våren genom Tekniksprånget fått prova på ingenjörsyrket på SSAB i Borlänge. Foto: Henrik Hansson