Varför vänta på att andra ska göra något när man själv kan ta tag i saken. Så resonerade Jens Bohlin när han inte gillade de stela silverrockarna som är en obligatorisk skyddsjacka vid stränggjutningen i Oxelösund. Personlig skyddsutrustning behövs i produktionen för att inte skada sig om olyckan skulle vara framme och oftast tas de fram centralt via olika säkerhetsgrupperingar. Det ställs höga krav för skydd, särskilt där det finns risk att få flytande råjärn eller stål på sig.

-Silverrockarna som vi använder är stela och inte så sköna att jobba i. Därför googlade jag hemma en kväll efter alternaiv och fick upp ett antal företag som kunde erbjuda olika slags skyddsjackor. Redan samma kväll mejlade jag förfrågningar till några av företagen, säger Jens Bohlin som jobbar som strängoperatör och skyddsombud på stränggjutningen i Oxelösund.
Efter att tittat på många olika rockar så fastnade Jens för företaget TST, Technical Safety Textile. Men de befintliga rockarna var inte tillräckligt bra. Därför skissade Jens alternativ och frågade om de kunde sy om rockarna.

-Jag ville bland annat ha rockarna kortare i längden, en utanpåficka bak på ryggen för handskarna, dragsko för bättre passform samt högre halskrage och en innerficka för hörselproppar, förklarar Jens Bohlin.

När skisserna var klara provsyddes några rockar som hängdes upp i manöverrummet för att fler skulle få tycka till om designen och få känna på tyget. Några justeringar blev det som att göra en tightare bakficka samt större innerficka. Nu behövde man också någon som kunde driva projektet framåt och hålla i alla nödvändiga kontakter. Det visades sig att man måste hantera många olika frågor. Hur rockarna ska köpas in, katalogiseras internt, godkännas av säkerhetsansvariga, tvättas, hanteras internt. Ja listan kan göras lång.

-Att det är en så stor process bakom införande av säkerhetsplagg hade jag ingen aning om. Men det är kul med utveckling så det var inga problem att engagera sig, säger Adam Larsen som just då arbetade dagtid under en period på stränggjutningen.

Själva rocken är mycket mjukare och mer följsam, känns som en tröja. Enligt beräkningar tål den mer slitage än den traditionella silverrocken och har en längre livslängd samt är bättre ekonomiskt eftersom den kan tvättas och lagas vid behov. Men det får en längre användning bevisa.

-Vi har testat Marlan-rocken under ett halvår nu och har fått väldigt positiv återkoppling. Den funkar jättebra och är bekväm att jobba i. Det blir spännande att se hur den kommer att fungera i längden, säger Adam Larsen.

Idag har mer än hälften av personalen vid stränggjutningen beställt den nya rocken. Nu väntar man på att rockarna ska levereras. Rutiner för hanteringen med tvätt och lagning är också klara. Tack vare den förbättrade utformingen får nu SSAB rabatt hos leverantören på rocken som Jens designat.

Vad har varit mest utmanande med rockprojektet?
Jens: att det tagit så lång tid, drygt ett år. Det behövs mycket tålamod. Men jag är inte avskräckt, nu funderar jag på en mer praktisk handske eftersom vi idag endast har en tunn och en jättetjock.
Adam: att få arbetet att hela tiden gå framåt eftersom det är så många som ska vara med och tycka till. Men vi har haft en bra hjälp av Anders Lagerstedt och Tommy Karlsson samt andra i olika stödfunktioner.