Borlänge nyheter

SSABs Säkerhetsprogram imponerar och inspirerar andra företag

”Imponerande satsning som SSABs ledning har gjort och står bergfast kvar vid.” ”Jag blev jätteglad att ett svenskt företag gör den här stora satsningen som tittar både på ledningen och framför allt på den enskilda individen.” Det var två av de positiva omdömen som fälldes efter att SSAB Borlänge tillsammans med Mindset berättat om SSABs Säkerhetsprogram, som just nu genomförs i SSAB Europe, för ett femtiotal inbjudna kunder i Stockholm häromveckan.

SSABs Säkerhetsprogram är en två veckor lång utbildning för samtliga medarbetare inom SSAB Europe. Syftet är att utveckla en kultur där säkerhet och hälsa alltid sätts främst och där vi hjälper varandra att hela tiden jobba ännu säkrare.

Det var våren 2019 som uppdraget att ta fram en säkerhetsutbildning för samtliga medarbetare inom SSAB Europe kom. En tvärfunktionell och divisionsövergripande projektgrupp skapades och tidigt beslutades att involvera Mindset i utbildningen.

”SSABs Säkerhetsprogram består av två delar, en gemensam del och en ortsspecifik del. Den gemensamma delen är fyra dagar och handlar bland annat om att skapa tillit i gruppen, våra beteenden, varför vi göra som vi gör och hur kan vi förändra dem, riskmedvetenhet och hur vi kan bli bättre på att hjälpa varandra att göra rätt. Här insåg vi tidigt att vi kommer att behöva hjälp och eftersom vi redan hade ett samarbete med Mindset kring ledarskapsutveckling vände vi oss till dem”, berättar Charlotta Jansson, avdelningschef Arbetsmiljö, Kvalitet och Verksamhetsutveckling på SSAB i Borlänge en av dem som var med i projektgruppen i början.

Den ortsspecifika delen fokuserar mer på verktyg för att skapa en bättre och säkrare arbetsmiljö. Den innehåller även praktiskt arbete som bedrivs i form av förbättringsarbete enligt SSAB One.

I Borlänge skapades en egen projektgrupp som fick uppdraget att ta fram innehållet till den ortsspecifika delen av utbildningen.

”Tidigt insåg vi att det är oerhört viktigt att de olika delarna hänger ihop, att det är en utbildning från första till sista dagen. Att den första veckan ger förutsättningar för att kunna få ett bra resultat den andra veckan då det är fokus på problemlösning och förbättringsarbete på den egna arbetsplatsen”, förklarar Åke Högnelid, som är programansvarig för SSABs Säkerhetsprogram i Borlänge.

Åke Högnelid, Conny Johansson och Charlotta Jansson presenterar och berättar för publiken om SSABs Säkerhetsprogram men för att ge det ännu mer liv medverkar ett tiotal personer via filmklipp. Foto: Henrik Hansson

Pandemin kom emellan


Tanken var att starta programmet under våren 2020 men en pandemi kom emellan. I Borlänge har såväl projektgruppen som styrgruppen varit överens om att SSABs Säkerhetsprogram ska genomföras fysiskt på plats för att skapa värde för alla.

”Vi diskuterade om vi skulle göra en hybridversion men kom fram till att vi inte kommer att kunna få den dynamik och överhörning i rummet som krävs för att de här två veckorna ska kännas värdefulla för alla deltagare”, säger Åke Högnelid.

Hösten 2021 startade utbildningen i Borlänge men fick på grund av pandemin göra ännu ett uppehåll. Från våren 2022 har SSABs Säkerhetsprogram löpt på med en ny grupp varje vecka.

”Till och med 17 mars har vi genomfört 38 omgångar och 763 deltagare är godkända i Borlänge.”

Åke Högnelid är programansvarig för SSAB Säkerhetsprogram i Borlänge och är med varje vecka när en ny grupp startar. Foto: Henrik Hansson

Dela med sig


Nu vill vi dela med oss av våra erfarenheter från hur vi har gjort för att skapa en kulturförändring för hela verksamheten i Borlänge. Så när Mindset ställde frågan om vi vill göra det tillsammans för inbjudna företag tackade vi ja”, säger Charlotta Jansson och fortsätter:

Det fina med säkerhetsarbete är att det inte handlar om konkurrens utan man vill verkligen hjälpa alla. Vi ska bli världens säkraste stålföretag men vi delar gärna första platsen så det är ingen tvekan om att det här är ett område som man kan dela med sig av, och det gör att det blir en extra dimension att jobba med de här frågorna.”

Och de kunder som kom för att höra om SSABs Säkerhetsprogram vid eventet i Stockholm var oerhört nöjda och inspirerade. Flera av dem funderar nu på hur de ska kunna göra samma resa.

Att komma hem i samma skick som man kom till jobbet det gäller inte bara stålindustrin utan även i pappersindustrin och i hela samhället”, sade Magnus Nerpin, produktionschef på Arctic Paper i Grycksbo.

Den 30 mars genomförs det andra eventet för ytterligare ett femtiotal kunder men då i Göteborg.


Ett femtiotal företag var inbjudna till eventet där SSAB Borlänge tillsammans med Mindset berättar om SSABs Säkerhetsprogram som syftar till att utveckla en kultur där säkerhet och hälsa alltid sätts främst och där vi hjälper varandra att hela tiden jobba ännu säkrare. Foto: Henrik Hansson
Kategori och taggar

Relaterade artiklar

jun 12
Andra nyheter

SSAB och ILAB ingår partnerskap avseende framtida leveranser av fossilfritt stål till containers

Ståltillverkaren SSAB och containertillverkaren ILAB Container AB har tecknat ett avtal om att samarbeta runt utvecklingen av containers tillverkat av fossilfritt stål.

jun 11
Andra nyheter

Ruukki-tak i SSAB fossilfritt stål på lyxiga Sunday Morning Resort i finska Lappland

Ruukki Construction, en del av SSAB, har tecknat avtal med reseföretaget Experience Pyhä Oy om leverans av Ruukki® Classic LowCarbon-tak i SSAB Fossil-free™ stål till reseföretagets ekologiskt profilerade semesteranläggning i Pyhätunturi i finska Lappland. I framtiden kommer tak av den typ som installeras på Honkatalot™ byggnader att ha upp till 70 procent mindre klimatpåverkan än motsvarande produkter av konventionella stålsorter.

jun 11
Luleå nyheter

SSAB bjuder in till närboendeträff den 18 juni

Inför sommarens driftstopp bjuder SSAB in närboende till en informationsträff.