När Borlänges teknik- och vetenskapsfestival genomfördes för första gången 26-29 september var SSAB i Borlänge såklart med. I tre tält utanför Västra porten kunde besökarna få lära mer om hur SSAB arbetar med automation i processerna, om det arbete som pågår för att SSAB ska vara fossilfritt 2045 och se exempel på vad det blir av stålet som tillverkas.

I det mittersta tältet fanns Mia Eriksson, plats- och produktionschef för SSAB Borlänge, på plats hela lördagen för att berätta om hur SSAB arbetar med hållbarhet, både i den egna verksamheten och hos kunderna. I automationstältet styrde Jan Björk och Mikael Nilsson en maskin via en app i telefonen och på datorn kunde de se hur maskinen mådde.
- Vi vill visa hur automatiserad och digitaliserad våra processer är idag. Förr kunde vi se, höra och känna om maskinerna behövde underhållas, idag har vi av säkerhetsskäl byggt in våra maskiner och anläggningar och måste därför använda andra sätt för att se hur maskinerna mår. Det kan vara vibrationsmätare eller temperaturmätare, kameror med mera, berättar Jan Björk.

Jan Björk visar besökare hur datorer används för att hålla koll på maskinernas status i produktionen.

I det tredje tältet fanns Elisabet Svärdström på plats och ett urval av applikationer, det vill säga vad kunderna göra av det stål som de köper av SSAB. Där fanns allt från konservöppnare och skridskor till länkarm till bil och bult för bergväggar. Dessutom kunde besökarna prova på att böja olika sorters stål.
Av det dryga hundratalet besökare som besökte SSABs tält på lördagen tittade 80 av dem in i Västra portens entréhall där utställningen ”Mer än 140 år av ståltillverkning” har fått en permanent plats. Utställningen togs fram till 140-årsjubileet förra året och visades i Borlänge biblioteks utställningshall sommaren 2018.
Varför valde man att anlägga ett järnverk vid Domnarvsforsen 1878? Hur kommer det sig att vi fortfarande idag, 141 år senare, har en stålindustri mitt i Borlänge? Det är några av de frågor som utställningen försöker besvara. Den består dels av en tidslinje som börjar 1862 och slutar 2018, dels av texter och bilder som berättar om olika händelser och skeenden i stålverkets historia.
- Trots att vädret inte var det bästa var det många som var nyfikna och vill veta mer om SSAB och vad vi gör. Det som vi som jobbar på SSAB tycker är en självklarhet är inte det för alla, därför är det oerhört viktigt att vi är med i ett evenemang som Borlänge Science Festival där vi kan få berätta om vad vi gör och hur vi hela tiden arbetar med att utveckla tekniken men att människorna är en viktig del i detta, säger Mia Eriksson, plats och produktionschef på SSAB i Borlänge.

Elisabet Svärdström visade exempel på vad det blir av stålet som SSAB tillverkar för besökare på Borlänge Science Festival.