Mattias Hägglund Mattias - Young professional’s career story
Product design engineer  
Oxelösund Sverige
2019-02-27

 

Energi. Den finns överallt omkring oss men är ändå en bristvara. Vad vi än gör så behövs den. Om inte genom vårt eget svett så genom de maskiner vi använder, såsom bilar och hemelektronik. Utom när vi är på gymmet är det alltid bra att minska den mängd energi vi förbrukar. Att använda energi så effektivt som möjligt är bättre i termer av tid, kostnad och miljö. 
Jag arbetar varje dag för att förbättra våra kunders produkter och deras sätt att använda stål. Genom att använda rätt stål för rätt applikation kan vi göra mer med mindre. Genom att utnyttja den fulla potentialen hos specialstål kan vi ta fram nya lösningar.  

Ståltillverkning är mycket energikrävande och kommer att fortsätta vara det, även om förbättringar är möjliga och på gång. Under tiden är det bästa sättet att minska vår miljöpåverkan att se till att det vi producerar används till sin fulla potential. Det är precis vad SSAB har gjort och fortsätter att göra varenda dag. Jag ska ge ett exempel.

I många branscher används stenkrossar för att fragmentera olika material till mindre och mer lätthanterliga storlekar. Det är stora maskiner med flera ton stål i sig och när de används uppstår det en hel del slitage – ibland måste man byta delar lika ofta som man tankar bilen.  Så vi sa: låt oss se vad vi kan göra bättre.

BlueprintsSteel part

Det första steget var att uppgradera alla standardslitdelar till högslitstarkt stål. Det ger varje del längre livslängd och minskar behovet av slitdelar över tid. Men den största förbättringen gjorde vi på själva hammaren. Det är ett solitt block av stål som är fäst vid rotorn. Blocket krossar allt som kommer in i maskinen med våldsam kraft. Det ger ett enorm slitage och hammaren behöver bytas ut kontinuerligt. Det problematiska är att det bara var kanten av hammaren som slets ut. Mindre än 10 % hade slitits bort men ändå var man tvungen att byta hela delen. 

Vi tog fram en lösning där hammaren var utrustad med inlägg av linerplåt i slitageområdet.  

 

Blueprints

Inte nog med att inlägget var gjort av vårt hårdaste material som gjorde att det höll längre, det betydde också att 40 % av delen kunde slitas bort innan den behövde bytas. Förbättringen är enorm och genom att använda mindre stål sparar man både på energi och kostnader – en win-win-situation. 
Projekt som det här tycker jag är ett utmärkt sätt att göra mer med mindre. Det är något som vi på SSAB verkligen tror på och fortsätter arbeta för varje dag, och efterfrågan på smarta lösningar växer hela tiden. 

Tycker du att utmaningar av det här slaget är intressanta och känner att du vill vara med och göra skillnad, sök dig till oss. SSAB är ett företag med 5 000 anställda i Sverige och mer än 15 000 i hela världen, och vi har ett stort behov av nya medarbetare inom många olika yrken.

//Mattias Hägglund