Som jämförelse hade Luleå Tekniska Universitets fordon Acus, som kom på andra plats, en energiförbrukning på 0,707 Wh/pkm.
Delsbo Electric började som ett sätt att rädda Dellenbanan från nedläggning. Idag är det en tävling där högskolorna tävlar om vem som kan bygga det energisnålaste fordonet.
-Det handlar om att bevisa hur energieffektivt det är att transportera på järnväg, säger Toný Sömsk, en av åtta studenter som deltog i Högskolan Dalarnas lag.

Sänka vikten

Eximus-projektet är något som studenterna gör utanför ordinarie skoltid, därav namnet Eximus, som betyder extra ordinärt eller utöver det vanliga, förklarar Patrik Kenger, ansvarig för maskinteknikutbildningen på Högskolan Dalarna.
Eftersom de två föregångarna Eximus I och II båda hade vunnit sina tävlingar och Eximus II till och med slagit världsrekord, kom projektgruppen snart fram till att fokusera på att sänka vikten på fordonet.
-Vi började med att titta på olika material, som kolfiber och så givetvis aluminium, som man använt tidigare, berättar Abdullah Fakih. Men även hur vi skulle kunna göra konstruktionen ännu mer aerodynamisk.

Docol R8 i drivaxlarna

Att de skulle kunna använda höghållfasta stål för att sänka vikten på Eximus var en slump.
-Jag berättade om projektet för en av mina grannar, som blev mycket intresserad och som det visade sig jobbar på SSAB. Han förmedlade kontakten med Marita (Hane) som i sin tur involverade Lars Lagestam, berättar Susanna Ottosson, som också ingick i projektgruppen.
Med Lars Lagestams hjälp fick projektgruppen förslag på hur de skulle kunna sänka vikten på Eximus III med höghållfasta stål ytterligare. I hjulens höljen, som omsluter navet används Docol 1200 M, och i drivaxlarna är det Docol R8, som är utvecklat för racingbilar.
- Om vi jämför vikten på drivaxlarna i Eximus III med Eximus II så är vikten halverad, säger Tony Sömsk.

Mindre än ett kryddmått

Den totala viktminskningen för Eximus III jämfört med Eximus II är 31, 5 kg. Och om man jämför med Eximus I är viktminskningen 64,5 kg.
- Det viktigaste är dock att energiförbrukningen har minskat. Förra året räknade man ut att bensinförbrukningen för att transportera en person tio kilometer med Eximus II var ett kryddmått, i år är det faktiskt ännu mindre, säger Tony Sömsk.
I höst är det dags för nästa årskull av ingenjörsstudenter på Högskolan Dalarna att vidareutveckla Eximus för att bli ännu energisnålare.
- Det går absolut att förbättra Eximus ännu mer. Man kanske får tänka i lite andra banor bara.
I projektgruppen ingick Simon Emanuelsson, Karolina Gilén, Susanna Ottosson, Michelle Jansson, Abdullah Fakih, Tony Sömsk, Frida Nilsson Axelsson och David Lindfeldt, samtliga studerar till ingenjörer på Högskolan Dalarna.