Infinner sig en Déjà vu känsla hos er nu kanske? Har inte ni läst detta förut?

F.d. medlemmar av programmet: Oskar Thorstensson och Tanja Halsteen har under hösten skrivit varsitt inlägg om TDP, och nu är det alltså även min tur! Förhoppningsvis har vi nu en utökad skara kollegor som är medvetna om Technical Development programmet. Detta förbättrar situationen för framtida TDP-traineer, arbetet blir mer effektivt när omgivningen förstår situationen och den ungefärliga kompetensnivån.

Johan Myrsell

Jag kan börja med att säga att programmet är riktigt bra. Både för personlig och karriärsmässig utveckling. Traineen” tvingas” att var fjärde månad (vid flytten till en ny avdelning) utöka sitt kontaktnät, lära sig nya rutiner, arbetssätt och program för att kunna genomföra projektet. Det är mer eller mindre som att byta tjänst var fjärde månad. De flesta av er kommer säkert ihåg den första tiden på nya jobbet lite tydligare än andra dagar? Vid varje projektavslut bedöms prestationen och konstruktiv kritik delas ut, både till trainee och till handledare.

Vad gör en TDP-trainee om dagarna då?
Jag fick börja mitt program på QTC i Oxelösund år 2014 där fokus låg på att utvärdera en ny mätmetod för hårdhetsmätning samt att hjälpa till med en kostnadsanalys mellan våra och vissa konkurrenters stålverk. Ny teknik och globalt projekt, kul!
Fyra månader försvann snabbt och när stressen över allt nytt börjat lugna ner sig så blev jag istället flyttad till produktveckling. Det var bara att börja om igen. Denna avdelning fikade en halvtimme tidigare än QTC också, helt crazy. På produktutveckling fick jag undersöka hur temperaturen i ugn innan härdning och anlöpningstemperaturen påverkar vissa internsorters mekaniska egenskaper. Passade mig som utbildat mig inom materialvetenskap.
Nästa steg? Borlänge och Knowledge Service Center, fogningsdelen. Här var det inte självklart att man fikade, utan man kunde istället ta en kaffe vid datorn. Synd tyckte jag som behövde lära känna kollegorna på kort tid. Blev tilldelad flera småprojekt, bland annat automatisera inläsning av en punktsvetsstandard som skulle till den tyska bilindustrin och även att analysera resultaten efter ett försök med lokal eftervärmning av gasskurna kanter. Tanja började sitt första projekt i Borlänge samtidigt som jag var där, så vi bokade även in besök på flera av Borlänges avdelningar samt gick på rundvandring i verket.

Det sista projektet utfördes i Oxelösund. Jag och traineekollegan Oskar tog fram en ny modell för att prediktera härdtillväxt på plåtbredd, med hjälp av SIMCA och SAS. 

Under tiden som trainee så träffade man väldigt mycket folk, som alla har sina tjänster och arbetsuppgifter, gemensamt för alla på SSAB är nog viljan att hjälpa till och engagemanget för sitt arbete. Denna mentalitet är absolut uppskattad.

Traineeprogrammet har absolut varit till fördel i min nuvarande position som processutvecklare på valsverket och efterbehandlingen i Oxelösund. Bland annat genom ett relativt stort kontaktnät, kunskap om företaget och ökad förståelse för andra avdelningars behov...
och fikarutiner. 

Intresserad av programmet? Har ni ett bra projekt åt en framtida trainee? Vänligen kontakta Mathias Thorén.