Anke Meyer

Under de senaste fem åren har majoriteten av slut-konsumenter förstått att deras köpbeteende har en direktinverkan på många ekologiska problem. Konsumenterna har anpassat sig till den här nya och hotande situationen genom att tänka på miljön när de handlar (som att kontrollera att produkten är förpackad med återvinningsbart material) och genom att enbart köpa miljövänliga, ekologiska produkter (exempelvis ekologiska livsmedel, biologiskt nedbrytbar färg, oblekta kaffefilter och hårspray utan CFC).

Men hur relaterar detta till vår affärsvärld när vi talar med plåtslagare, takläggare, arkitekter och profilerare? Kommer de att reagera på samma sätt som konsumenter? Kommer de att se fördelarna med att använda en hållbar högkvalitativ produkt? Och kommer de att vara beredda på att betala extra för den?

När jag startade marknadsföringen av färgbelagda produkter blev det klart för mig att våra konkurrenter ännu inte har lagt ner så stora insatser på att erbjuda mer hållbara lösningar. Det jag har hittat i SSAB är en "diamant", en utmärkt stålprodukt som även har svensk rapsolja i beläggningen (en patent som SSAB äger). Bör jag välja det hållbara, gröna budskap att vi för närvarande är ensamma om att erbjuda på B2B-marknaden för färgbelagda produkter? Och hur kommer våra olika målgrupper att reagera?

Arkitekter

Under de senaste fem månaderna har vi lagt stort fokus på arkitekter för att skapa en drageffekt på marknaden, och genom att göra det, har vi stöttat våra partner när det gäller att ta GreenCoat-budskapet till byggnadsindustrin. Det som vi har sett är att arkitekter älskar vårt ekologiska budskap i kombination med vårt toppklassade nordiska stål.

Men kan ett hållbart budskap även skapa nya affärsmöjligheter?

Efter World Architecture Festival där fler än 3 000 arkitekter träffades är resultatet tydligt. Ja, ett hållbart budskap skapar nya affärsmöjligheter inom B2B-segmentet, i det här fallet med arkitekter. Dagen efter WAF-konferensen fick jag en förfrågan redan klockan nio i min inkorg om att specificera material för en byggnad i centrala London. De vill även använda oss för att ta fram material till fler byggnader och priset verkar inte vara avgörande. Det viktigaste är produktegenskaperna, som hållbarhet och långvarig beläggning i kombination med högkvalitetetsstål.

Det är tydligt att arkitekter inom B2B-segmentet delvis uppför sig som slutkonsumenterna. De gillar hållbarhetsbudskapet eftersom samhället (vi) också i större utsträckning har en ökad efterfrågan på ett miljövänligare levnadssätt och några av oss är även villiga att betala lite extra för till exempel ekologiska grönsaker i livsmedelsbutiken. De av oss som befinner sig i en B2B-värld behöver bara hitta rätt personer, de som redan tänker miljövänligt, och hitta den marknaden eller det segment som rör sig mot en hållbar framtid.

Det behövs dock göras fler insatser. Alla våra målgrupper måste kontinuerligt vara fokuserade på, och våra partner integrerade i, det nya, hållbara arbetssättet, så att hela leveranskedjan arbetar efter samma budskap. Som ett resultat av detta kommer vi att skapa en lojalitetsklubb för GreenCoat för att emotionellt binda samman befintliga och potentiella kunder, med vår nya hållbara varumärkesprodukt.

Anke Meyer
Senior Brand Manager
Corporate Brand Management