Swedish Steel Prize delas ut varje år av SSAB, den globala ledaren inom höghållfast stål och slitstål, i syfte att uppmärksamma innovativ design och kreativa produkter som utnyttjar höghållfast stål. Vinnaren kommer att tillkännages vid en ceremoni i Stockholm den 19 november.

 

Generellt sett brukar skogskördare ha en dubbel ramkonstruktion med en kranarm monterad på framsidan eller vid sidan av förarhytten. Kupén är oftast statisk och bommen, som sitter rakt framför föraren, ger dålig sikt. Ponsse Scorpion har en symmetrisk kranarm som ger föraren total synlighet och en bekväm och effektiv arbetsmiljö.

 

 

- En av våra kunder ville ha en förarhytt som kan rotera, säger Juha Inberg, Ponsees FoU-chef.

 

- Alla inklusive den högsta ledningen var motiverade att utveckla något helt nytt och ta några verkliga steg framåt i branschen. Vi tog fram 3D-layouter och beslutade att den nya maskinen skulle ha mycket mer än enbart en roterande hytt. Den största fördelen med den nya Ponsse Scorpion är att den förbättrar ergonomin, avsevärt, vilket även ökar produktionen, förklarar Inberg.

 

En förbättrad förarergonomi och en perfekt sikt i alla riktningar med mindre sidledsvridning i kupén när skogsmaskinen är i drift, gör förarens arbete betydligt enklare och säkrare och förbättrar avverkningskvalitén. Långa underhållningsintervaller, motorteknik för låga utsläpp och låga marktrycksnivåer gör Scorpion mer miljövänlig än andra skogsskördare. Skogsskördarens vikt fördelas jämnt på åtta hjul.

 

SSAB och Ponsse har samarbetat länge för att använda höghållfast stål i krävande skogsmaskinsapplikationer. SSAB har erbjudit kunden tekniskt support, verkstadsexpertis och hjälpt kunden att välja rätt material. Det höghållfasta stålet Strenx 700 MC Plus används på ett innovativt sätt tillsammans med gjutstål i den unika tvåarmslyftbommen över förarhytten. Till ramen valdes Strenx 700 på grund av att det höga belastnings- och utmattningsmotståndet. Strenx 700 används även i chassit, vilket tillåter den unika tredelsdesignen. Skördaraggregatet är också tillverkat av slitstarkt Hardox 500-stål, vilket ger god slitstyrka.

 

Den kraftfulla kranen är enkel att kontrollera, kupén är tyst och komfortabel. Genom att använda höghållfast stål minskar skördarens totala vikt jämfört med tidigare modeller, vilket gör den lättare att manövrera i ojämn terräng. Den minskade vikten tillåter användningen av fler lager, något som i sin tur ger Ponsse Scorpion dess unika stabilitet. Dessutom har bränsleförbrukningen sänkts och bomrörelserna är snabbare. Den låga maskinvikten är en fördel när maskinen arbetar i mjuk terräng. Ponsses Scorpion har producerats sedan 2014 och det finns för närvarande cirka 200 maskiner på marknaden i cirka 30 länder. Ponsse har patenterat kran- och kupékonstruktionen, trippelramskonstruktionen, ramstabiliseringssystemet och kupéns niveleringssystem. Scorpion tillverkas på Ponsses produktionsanläggning i Finland.

 

Motiveringen från juryn för Swedish Steel Prize:
Genom att systematiskt utveckla skogsskördaren med fokus på föraren har Ponsse skapat en helt ny generation skördare med signifikant bättre förarergonomi. Unika konstruktionslösningar som utnyttjar alla fördelar med höghållfast stål i chassi, kranarmar, fällaggregat och hasplåtar ger dessutom högre produktivitet och mindre markskador. Skördarens funktionalitet har ökat utan motsvarande viktökning. Användning av stål med hög slagseghet säkerställer drift vid låga temperaturer.

 

Swedish Steel Prize delades ut första gången 1999. Syftet är att inspirera till och öka kunskapen om möjligheterna att använda höghållfast stål för att utveckla lättare, säkrare och mer hållbara produkter. 

 

Vinnaren av Swedish Steel Prize får ett stipendium på 100 000 kr och en statyett som har skapats av konstnären Jörg Jeschke. Prisutdelningsceremonin äger rum i samband med det tre dagar långa Swedish Steel Prize-evenemanget, där omkring 600 internationella representanter från den globala tillverknings- och stålindustrin deltar i seminarier och platsbesök hos SSAB.

 

För mer information, kontakta
Marie Elfstrand, chef för externa kommunikationer, tel: 08-454 57 34
Susanne Nordhqwist, head of Event and Content, tel: 070-551-83 13

 

För bilder, se SSABs mediabank
Läs mer om Swedish Steel Prize på www.steelprize.com