Italiensk passion och svenskt stål

Det som började med en idé från en svetsare med passion för klättring är idag en serie klätterredskap gjorda för krävande alpin klättring på hög nivå. Climbubu är handgjorda isyxor och redskap för isklättring och drytooling, dvs. klättring med isredskap i blandmiljöer med både klippa och is, som nu efterfrågas av klättrare världen över.

Det första fröet till Climbubu såddes när svetsaren och amatörklättraren Stefano Azzali började designa isyxor på fritiden. Den växande drytooling-trenden inspirerade honom att ta fram en produkt som var särskilt anpassad till de tuffa krav som ställs på redskap som ska hantera både berg och is. Efter några mindre lyckade försök hade Azzalis isyxa blivit så pass bra att han valde att kontakta Mauro ”Bubu” Bole, en professionell alpinist med drytooling som specialitet.

– När jag frågade Bubu vad han tyckte om min isyxa så var han tveksam. Men han var intresserad av att arbeta gemensamt med att utveckla produkterna, säger Stefano Azzali.

– Jag tyckte produkterna var skräp, men imponerades samtidigt av Stefanos kreativitet, fantasifulla lösningar och kunskap om metaller – det fanns inga liknande produkter att hitta på marknaden. Jag brukade själv modifiera de kommersiella tillverkarnas isyxor eftersom de inte uppfyllde mina krav, berättar Mauro ”Bubu” Bole.

– Vi har flera saker gemensamt och är båda motiverade, passionerade och kreativa, fortsätter Mauro ”Bubu” Bole.

Materialvalet – en framgångsfaktor

Samarbetet inleddes 2003 och ett omfattande utvecklingsarbete tog sin början där det blev många timmar vid datorn där Stefano Azzali översatte Bubus designidéer till 3D-skisser. Efter ett försök med rostfritt stål föll materialvalet snabbt på Hardox, ett av SSABs mest kända varumärken och namn på företagets avancerade höghållfasta stål där seghet och slitstyrka prioriterats.

– I svetsverkstaden tillverkade min far och jag andra produkter höghållfast stål och när vi insåg att vi behövde ett starkare material i yxorna fick vi idén att prova Hardox även där. Drytooling kräver extra slitstarka material av hög kvalitet, samtidigt som redskapen måste vara lätta, och Hardox blev lösningen på vårt problem, säger Stefano Azzali.

Valet av Hardox är intressant då detta är ett helt nytt användningsområde för ett stål som förknippas med helt andra miljöer.

– Hardox är ett av världens främsta stål för hårt utsatta slitdelar i entreprenadmaskiner, lastfordon, stenkrossar och grävskopor, berättar Alberto Moglia, ansvarig säljare på SSAB. Här har vi ett bevis på att stålet erbjuder fler möjligheter för konstruktörer världen över.

Försöket med Hardox föll väl ut och Climbubu kunde bli verklighet, en serie högpresterande redskap gjorda av svenskt höghållfast stål.

– Det är roligt att följa framgångssagan Climbubu. Det här är minst sagt ett ovanligt användningsområde för höghållfast stål och det är fantastiskt roligt att se resultatet av Stefano Azzali och Mauro Boles innovationsanda, säger Alberto Moglia.

De handgjorda yxorna är tillverkade med stor noggrannhet i ett material som motsvarar de höga kraven. Yxornas blad skärs fram ur stålet med hjälp av vatten. Vattenskärningen är mest lämplig genom att stålets egenskaper inte påverkas av upphettning. Skaftet tillverkas i noga utvald kolfiber.

– Genom att använda 3,2 mm Hardox istället för krom-nickel-molybdenstål som annars är vanligt i klätterredskap har vi kunnat halvera vikten samtidigt som yxorna blir starkare och håller längre, förklarar Stefano Azzali. Jag är mycket intresserad av metaller och för mig är kvaliteten avgörande när jag väljer material.

Nyhet för amatörklättrare

Tävlingsklättrare har snabbt fått upp ögonen för Climbubu och idag används isyxorna av vinnarna i världscup-tävlingar.

Climbubus produkter, som fortfarande är unika på marknaden, har utvecklats sedan starten och verksamheten har växt med fler produkter och nya återförsäljare. Efterfrågan från professionella klättrare är hög och Climbubu har numera återförsäljare i Japan och Sydkorea.

Fram tills nyligen har redskapen enbart tillverkats för professionella klättrare. Den senaste yxan, som är helt tillverkad i Hardox, har dock tagits fram för amatörklättrare och har en betydligt lägre prislapp än redskapen för tävlingsklättrare.

– Trots att vi idag har tusentals moderna material att välja bland, är det stål – ett uråldrigt material – som är bäst för att tillverka tåliga och slitstarka produkter, avslutar Stefano Azzali.