Högtemperaturegenskaperna gör att, exempelvis en arbetsmaskin med skopa tillverkad av stålet, Toolox kan användas i industrier som kolkraftverk, cementindustrin och i metallindustrin, där slagg och andra ämnen med mycket höga temperaturer hanteras.

– Med Toolox möter vi marknadens efterfrågan på ett stål som kan användas i applikationen med högt slitage och vid höga temperaturer, säger Ludger Weichert, Area Sales Manager på SSAB.
Toolox, utvecklat från företagets välrenommerade stål Hardox, har i tillverkningsprocessen fått helt nya egenskaper. SSAB signalerar detta faktum tydligt för marknaden genom att ge stålet det nya namnet Toolox.

Att forma stålplåtar kräver stora krafter och energier vilket i sin tur genererar hög temperatur i formverktyget. Samma sak gäller tillverkningsprocessen när mässing och aluminium smälts och formas. Även till dessa tuffa processer passar SSAB:s stål Toolox.

– Nyckelegenskapen för verktygsstål som ska användas i industrier och arbetsprocesser där arbetstemperaturen är hög och slitaget högt är att det ska vara hårt och samtidigt segt vilket väl stämmer överens med vårt stål Toolox, säger Ludger Weichert. Vi ser verkligen fram emot att träffa våra kunder och att få presentera Toolox fina egenskaper för dem på Bauma i april.