När Vendela Vestman gick ut naturvetenskapliga programmet på gymnasiet hade hon i tankarna att studera till civilingenjör men hon visste inte vad jobbet innebär eller vilken inriktning hon i så fall skulle välja. Hon skapade sig betänketid genom att arbeta med annat ett tag. Men när hon fick hem en broschyr från Tekniksprånget bestämde hon sig för att söka en praktikplats på SSAB Luleå.

– Jag insåg att Tekniksprånget är en bra chans för mig att få se vad det innebär att vara ingenjör och vilka olika arbeten man kan ha, säger Vendela.

Praktikplatsen hon erbjöds var på Koksverket, och där hade Ellen Widetun, processingenjör, tackat ja till att bli handledare.

– Det är ett bra tillfälle att visa upp vår verksamhet och förhoppningsvis inspirera till att söka jobb här. Jag fick en introduktionsutbildning av Tekniksprånget och har även fått jättebra stöd från HR när jag har behövt det. Det är både roligt och intressant att vara handledare, säger Ellen.

Vendelas praktikperiod är fyra månader. Hon tycker att hon har blivit väl mottagen överallt i verksamheten.

– Alla är öppna och berättar gärna det jag vill veta, det är en trevlig arbetsplats och spännande processer att sätta sig in i.

– Jag hade ingen aning om att det finns så många inriktningar för processingenjörer både på Koksverket och andra avdelningar här. Praktiktiden har gett mig möjlighet att träffa många av dem och ställa frågor så nu känner jag mig mer förberedd när jag ska välja civilingenjörsutbildning, säger Vendela.

 

"Det är både roligt och intressant att vara handledare", säger Ellen Widetun, processingenjör på Koksverket. Foto: Elvira Lind

 

Ellen Widetun framhåller att Vendela är en resurs, och att hon har fått konkreta arbetsuppgifter både på Koksverket och andra avdelningar.

– En del av handledaransvaret är att tillsammans med kollegerna hitta lämpliga arbetsuppgifter som är utvecklande och intressanta för praktikanten, och som behövs i verksamheten. Det ska vara rätt nivå och möjligt att slutföra under praktiktiden, säger Ellen.

Provtagningar samt arbetsinstruktioner för labbar är något av det Vendela gör på Koksverket, hon har dessutom fått ett eget projekt för en annan avdelning där hon ska kartlägga inventeringen av ett antal legeringar.

– Jag har lärt mig mycket av att arbeta självständigt, ta kontakt och träffa många här på SSAB, säger Vendela.

I sommar jobbar Vendela Vestman skift på gasbehandlingen på Koksverket. Agneta Ekman, HR-partner på SSAB Luleå, berättar att det är vanligt att ”tekniksprångarna” kommer tillbaka och sommarjobbar både före och under sin universitetsutbildning. Att öka ungdomars intresse för fortsatta studier och att rekrytera ingenjörer är det långsiktiga målet för företagets engagemang.

– SSAB har haft engagemang i Tekniksprånget redan från början och sedan 2013 är det över 700 ungdomar som har sökt praktikplats på någon av våra tre orter, säger Agneta Ekman.

Målet är att anta två praktikanter från Tekniksprånget på våren och två på hösten på respektive ort Luleå, Oxelösund och Borlänge. Men antalet bestäms till sist av hur många och vilka som söker, av tillgången på handledare samt antalet andra praktikanter just då.

– Tekniksprånget är viktigt för oss. Vi har behov av civilingenjörer både nu och i framtiden så vi vill bidra till ett ökat intresse för de utbildningarna, och förstås för oss som arbetsgivare, säger Agneta Ekman.

 

"Vi vill bidra till ett ökat intresse för ingenjörsutbildningarna", säger Agneta Ekman, HR-partner.

 

 

Fakta om Tekniksprånget

 

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Projektet drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Tekniksprånget är fyra månader betald praktik som ger chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken.