Nu finns det tio laddstolpar med tjugo uttag för elbilar och elhybridbilar på SSABs parkeringar vid huvudkontoret och Västra porten. Här är tre personer som varit involverade i att det nu finns laddstolpar:  Anders Sundqvist, energikoordinator på Borlänge Energi, Stefan Johansson, entreprenadsamordnare, och Matts Persson, ansvarig för strategisk energiledning på SSAB. Foto: Henrik Hansson

- Det handlar både om säkerhet och miljö, säger Matts Persson, ansvarig för strategisk energiledning på SSAB i Borlänge.
- Vi vill självklart kunna erbjuda våra medarbetare och besökare möjlighet att ladda sina elbilar som en del i vår hållbarhetsstrategi men det är också en fråga om säkerhet. Att ladda sin elbil i ett motorvärmaruttag är inte säkert då det inte uppfyller Elsäkerhetsverkets standard för laddinfrastruktur för elbilar.
Laddstolparna, totalt tio stycken med tjugo uttag, är av den kraftfullare sorten berättar Anders Sundqvist, energikoordinator på Borlänge Energi.
- Laddstolparna på SSABs parkeringar har en kapacitet på 22 kW, vilket innebär att det går tio gånger snabbare att ladda sin bil jämfört med i ett ordinarie vägguttag, förklarar han.

Ladda med app

SSAB hyr laddstolparna som ägs av Borlänge Energi. För att kunna ladda sin bil krävs det att man laddar ner en app som man kopplar till ett betal- eller kontokort. Kostnaden för att ladda är två kronor per kilowattimme och man betalar enbart för den el man köpt, inte per timme som man får göra i laddstolparna i centrum.
- Appen heter Fortum Charge & Drive Sweden och det är väldigt enkelt att ladda när man väl har den. Du kan även se i appen om det finns lediga uttag och vet var du ska åka för att ladda din bil, säger Anders Sundqvist.
Fem laddstolpar finns på parkeringen öster om huvudkontoret, resterande fem vid Västra porten, varav tre med sex uttag på besöksparkeringen utanför Västra porten och två med fyra uttag på personalparkeringen.

Skatteteknisk fråga

Hittills har nyttjandet av laddstolparna inte varit så stort enligt Anders Sundqvist som har koll på förbrukningen av el. Matts Persson menar att det kan bero på att inte alla vet om att det finns laddstolpar.
- Vi har inte marknadsfört dem så mycket ännu men hoppas att i och med det här nå ut till fler om att det finns laddstolpar och hur det fungerar och varför man ska ladda sin elbil här och inte i ett motorvärmaruttag.
- För det är även en skatteteknisk fråga. Om SSAB skulle erbjuda att gratis laddning måste anställda betala förmånsvärde för det, genom att välja den här lösningen undviker vi det.