I år finns SSAB med på listans 15:e plats genom Karin Josefsson, som är chef för avdelningen Verksamhetsutveckling i Oxelösund. Hon har genom sin vilja och sitt intresse att utveckla sig, fått möjligheten att växta inom bolaget. Efter att aktivt och intresserat deltagit i Business development-programmet, fick Karin en 1:a linjes chefsroll. En chefsroll som blev en språngbräda till allt högre chefstjänster. Idag har hon en aktiv roll av utvecklingen av SSABs verksamhet i Oxelösund och ingår i ledningsgruppen för produktionsverksamheten.  

 • Hur känns det att bli utnämnd till supertalang?

  Det är självklart kul att själv bli uppmärksammad för något man har gjort men jag tycker att det än roligare att det var någon på SSAB som blev utnämnd. Det är ett bra sätt att visa att det finns roliga utmaningar och möjligheter för oss unga inom den tunga industrin. 

 

 • Hur har din karriär sett ut hittills? 

  Den har varit ganska oplanerad. Jag har ofta ritat upp en bild i huvudet av vad jag vill göra som nästa steg men sedan dyker det upp en spännande utmaning som låter kul och som jag inte har kunnat tacka nej till. Hittills har de där ”bananskalen” visat sig vara helt rätt.

 

 • Har du en plan för vilka jobb du väljer? 

  Jag har ingen långsiktig plan utan jag är mer en person som gillar att ha kul och ”utsätta” mig själv för nya saker. Så när jag byter jobb handlar det om att maximera de två parametrarna, det vill säga gå till ett jobb där jag kommer få lära mig nya saker, och testa mina gränser i en miljö som ger mig energi.

 

 • Har du några goda råd till alla yngre som vill göra karriär? 

  Våga säga ja när det dyker upp roliga utmaningar, även om du själv är osäker på om du fixar det. Om någon annan tror på dig ska du ju inte sätta krokben för dig själv.
   

Linnea Hellberg, SSAB Manager Talent Management
Hur jobbar SSAB med att stötta yngre medarbetare som vill göra karriär?

På SSAB uppmuntrar vi medarbetarna att ta ansvar för sin karriärutveckling efter egna intressen och önskemål, när de åtar sig olika utmaningar. Det är viktigt att utveckla medarbetarens eget yrkesområde men det är lika viktigt att utvidga kunskaperna till andra områden. Utvecklingsåtgärderna kan bestå av lärande på arbetsplatsen, kurser, självstudier, arbetsrotation eller mentorskap. Vi har även några interna program där utvalda yngre personer, rekryterade internt eller externt, får möjlighet att utveckla sina färdigheter och nätverk inom företaget. Business Development-programmet, där deltagarna inbjuds att aktivt delta i strategiska projekt och Technical development program, ett trainee-program för teknisk utveckling som syftar till att hjälpa anställda att snabbt få tekniska kunskaper om verksamheten. Karin Josefsson är själv en av våra tidigare deltagare i Business Development-programmet!