Under förra veckan besökte Jämställdhetsmyndigheten Luleå under två dagar. De stora satsningar som är på gång i Norrbotten är högintressanta också ur ett jämställdhetsperspektiv, och initiativet Jämställd industri i norra Sverige väcker nyfikenhet. Länsstyrelsen i Norrbotten står bakom initiativet och de var med när Jämställdhetsmyndigheten besökte SSAB.

Jonna Barsk, verksamhetsstrateg på SSAB Luleå, berättade om några av de satsningar som vi gör för att bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete. Ett av exemplen som fick särskild uppmärksamhet från generaldirektör Lena Ag var tematräffen om hövlighet som arrangerades för chefer och skyddsombud under hösten. ”Det är lysande, briljant – ett jättebra sätt att rama in en fråga.”

Landshövding Lotta Finstorp ser att det väcker intresse och engagemang från andra företag när SSAB tar täten. ”Jag blir glad när ni säger att jämställdhet är lika med goda affärer. Vi kommer aldrig att få 60 000 fler till Norrbotten om vi har en bild av ett län som ojämställt”, säger Lotta Finstorp.

I besöket deltog flera representanter från Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelsen i Norrbotten och SSAB Luleå.

Initiativ för en jämställd industri - SSAB

Beteenden smittar – en heldag om hur vi påverkar varandra - SSAB