Just nu går hon en tvåårig utbildning för att bli fältservicetekniker på mobila arbetsfordon. Varje termin är det sex veckors praktik. Att hon valde fordonsverkstaden på SSAB i Borlänge för sin praktik beror dels på att hon är från Borlänge dels på att hon praktiserat på SSAB tidigare.
- Jag utbildade mig till svetsare först och praktiserade då på Plåtverkstaden där jag även sommarjobbade i somras. Jag trivdes jättebra på SSAB och ville därför gärna hit igen, säger Alicia Hellström.
Att hon valde att utbilda sig till svetsare var egentligen en slump, som sedan visades sig var ett lyckokast. För Alicia Hellström tycker verkligen om att svetsa.
- Det är kreativt och kräver att du har ett öga för detaljer och det passar mig, säger hon och berättar om känslan av att få göra ett svetsjobb från att planera och förbereda till att faktiskt lägga en fin och jämn svets och sedan se att det hon gjort kommer till användning.
- Jag är väl lite nördig men jag älskar verkligen att svetsa, att få göra en svets som smälter in i metallen då är jag nöjd.

Brist på svetsare

Det är brist på utbildade svetsare idag. När Alicia Hellström utbildade sig var de femton som började men bara tre som gick ut med godkända betyg. En del hoppade av utbildningen för att de tyckte det var läskigt berättar Alicia Hellström.
- Visst finns det risker, du ska hantera olika gaser men man får lära sig hur man ska göra och gör du det rätt så är det ingen fara. Min lärare var mycket noga med att man alltid ska tänka på säkerheten, förklarar hon och fortsätter.
- Om man kommer till en arbetsplats där det brister i säkerheten då får man ta eget ansvar och säga till och göra rätt, säger hon berättar att hon alltid frågar om det är något som är oklart.
Hon har aldrig varit rädd eller funderat på att sluta trots att hon både har fått svetsstänk och börjat brinna i kläderna.
- Jo det har hänt att det börjat brinna i skjortärmen, då har jag bara avslutat svetsningen och sedan släckt genom att klappa på ärmen. Men att sluta svetsa det har jag aldrig övervägt.

Fler möjligheter

Trots hennes passion för svetsning och det faktum att det är gott om jobb för utbildade svetsare valde Alicia Hellström att vidareutbilda sig till fältservice tekniker. Den främste anledningen är att utbildningen är bred och ger ännu fler möjligheter till jobb.
- Jag får kunskaper i hur maskiner är uppbyggda, hur man felsöker och åtgärdar fel på mobila arbetsfordon, lära mig om farligt gods och lära mig köra truck, säger hon.
- Dessutom ger den här utbildningen mig även möjlighet att jobba som servicetekniker på en verkstad, och jag trivs verkligen att jobba på en verkstad.