Varje år bjuder Svenska Kemisamfundet in ca 350 elever och ett 50-tal lärare från hela Sverige till forskarföreläsningar i kemins värld, och i slutet av januari gick Berzeliusdagarna av stapeln för 69:e gången på Stockholms universitet. Elevernas deltagande finansieras genom donationer av stipendier från den svenska kemiindustrin, skolor, ideella föreningar och stiftelser.

Rebecca Eikeland går andra året på Naturprogrammet vid Luleå Gymnasieskola, och hade turen att få åka till Stockholm tack vare SSAB Luleås sponsring.

”Det var superroligt att just jag fick möjlighet att åka! Jag visste ju att många andra sökte stipendiet så jag blev lite överraskad när jag fick beskedet. Jag visste heller inte så mycket om vad jag skulle förvänta mig av resan och dagarna så det kändes också spännande”.

Rebecca konstaterar att kemi är ett brett forskningsområde med många olika inriktningar, och det gör det extra intressant.

”Det var kul att se och träffa forskare med så många olika bakgrunder och specialområden – från olja till alger – och allt ryms inom kemi.”

Med ett år kvar på gymnasiet finns det fortfarande tid att välja fortsatt inriktning, men Rebecca konstaterar att det helt klart är intressant att läsa vidare inom kemi.

”Innan Berzeliusdagarna hade jag inte tänkt så mycket på att jag skulle kunna plugga vidare inom kemi, även om jag alltid har tyckt att kemi och fysik har varit intressant. Nu lockar det absolut att bli forskare, efter att ha fått lyssna på alla fantastiska personer som jobbar med att ta fram smarta lösningar inom olika områden. De jobbar för framtiden och det vill jag också göra, precis som ni på SSAB”, säger Rebecca.

Rebecca har också ett medskick till den funderar på Berzeliusdagarna nästa år.

”Sök! Det spelar ingen roll ifall du är jätteintresserad av kemi eller om du aldrig har funderat på det tidigare. Att lyssna på föreläsarna och representanter från olika universitet och högskolor i hela Sverige var väldigt givande, oavsett vad det i slutändan blir att du studerar. Det gav mig ny inblick som jag inte hade kunnat få på något annat sätt”, avslutar Rebecca Eikeland.

 

Fakta

Berzeliusdagarna är främst ett möte för svenska gymnasister med ett stort intresse för kemi, och tanken är att stimulera intresset för kemi och låta kemiintresserade ungdomar från hela Sverige möta varandra och utbyta tankar. Duktiga forskare från såväl akademi som industri inom kemins alla grenar bjuds in att hålla föreläsningar om sin forskning, arbetssituation och värdet av naturvetenskaplig utbildning.