”Som en vägg stod björkarna…” är titeln på den två meter höga och tre meter långa oljemålningen av Gösta Backlund som nu har fått ett nytt hem i Domnarvsgården på SSAB i Borlänge. Johan Graas såg till att målningen fick en säker upphängning. Foto: Henrik Hansson

Gösta Backlund, som är 91 år fyllda, är född i Falun men bosatt i Borlänge sedan drygt femtio år. Under hösten har han tillsammans med konstnären Jörg Jeschke ställt ut ett urval av sina verk i konsthallen BoMo i Borlänge.
Ett av verken som Gösta Backlund valde att visa på utställningen var just ”Som en vägg stod björkarna…”. Målningen ingår i projektet ”Idyller” som han genomförde åren 1971-1973 och var hans kommentar till det nyupptäckta förhållandet till naturen som genomsyrade samhället då.
- Gröna vågen pågick för fullt och alla ville ut i naturen, jag bodde redan i naturen så ”Idyller” blev mitt inspel i samhällsdebatten som pågick då, berättar Gösta Backlund.
Men en idyll behöver inte alltid vara så romantisk och positiv, det kan även finnas en svärta och mörker i den. Som i ”Som en vägg stod björkarna…” där björkstammarna är svärtade och där grönskan är kall och lite skrämmande.
- En annan aspekt jag hade med projektet var att jag ville ifrågasätta idyllerna, säger Gösta Backlund.
Sedan första utställningen som var på Dalarnas Museum 1973 har målningen visats totalt fyra gånger. Mesta delen av tiden har den varit nermonterad och ihoprullad berättar Gösta Backlund.
Till utställningen på BoMo som hade titeln ”Glimtar ur två konstnärsliv” tyckte Gösta Backlund att det var passande att visa den igen.
- Intresset för naturen är minst lika stort idag som då när den målades, och så fanns det utrymme för den i konsthallen. Den kräver utrymme.
Efter utställningen hade Gösta Backlund hoppats kunna deponera målningen någonstans där fler kan få ta del av.
- Så när jag fick frågan av Anna Östlund om att kunna deponera den hos SSAB blev jag glad. Och här på Domnarvsgården får den verkligen en bra plats mitt i den stora entréhallen. Jag hoppas den inte bara kommer att uppskattas men även sätta igång tankar hos många.
- Jag är jätteglad för att Gösta vill låta deponera sin målning hos oss på SSAB. Här i entréhallen på Domnarvsgården passar den fint och kommer att kunna ses av många, både medarbetare och externa besökare, säger Anna Östlund, kommunikationsansvarig på SSAB i Borlänge.