Sedan tre år tillbaka pågår det så kallade kranbaneprojektet, ett arbete i sju etapper för att byta traversbalkar i SSAB:s anläggningar i Luleå. I år har turen kommit till etapp 3 i BC-hallen i stålverket. Den kranbanan används för traverserna som flyttar skänkarna som fyllts med stål från torpederna. Traversbalken är omkring 12 meter lång och väger 11 ton, ungefär som tidigare balkar. Men här upphör likheten – för projektledaren Tommy Höjsten fick en färgglad idé.

– Jag satt på passet under älgjakten och funderade. Fasiken, ska man inte göra något roligt? Måla den i någon kul färg? Ju mer jag tänkte på det, desto mer övertygad blev jag. Det skulle bli något att bli glad av, men samtidigt symbolisera att vi värnar om varandra och respekterar varandra, berättar Tommy.

Tommy Höjsten kom på idén när han satt på älgpasset.

Tommy Höjsten kom på idén när han satt på älgpasset.

Där och då föddes tanken på att måla den i regnbågens färger. Tommy tog upp frågan med projektgruppen och de nappade direkt. 

Lars Bogren är stålverkschef och med i projektgruppen: 

–  Det är ett bra förslag som känns självklart att säga ja till. Stålverket skall vara en inkluderande och varm organisation där mångfald av olika slag värdesätts och eftersträvas. För mig och många andra symboliserar regnbågens färger just det och förhoppningsvis kan det här goda initiativet bidra till att vi till slut når dit. 

Balken har tillverkats av Nordec Oy i Finland (tidigare Ruukki), som även ansvarat för att sätta upp den. Tommy Höjsten berättar också att innan den sattes upp har deltagarna i projektgruppen passat på att signera den på baksidan.

Hur känns det nu när den är på plats?

– Häftigt! Alla blir jätteglada av att se den, det är ingen som väntar sig det här i ett stålverk. Vi är ensamma i SSAB-koncernen, förmodligen i världen, att ha en sån här. Det är fantastiskt kul att ha möjlighet att göra något annorlunda, avslutar Tommy Höjsten nöjd.

Balken har strålat på sin väg från Finland, och nu lyser den upp kranbanan i stålverket i Luleå.