”Svensk stålindustri vill bli först i världen med att producera stål fossilfritt. Det här innebär ett enormt teknikskifte som bryter med tusenåriga anor. Målet är en rejäl minskning av Sveriges utsläpp av koldioxid.” (Sveriges Radio)

I programmet hörs Martin Pei, Teknisk direktör på SSAB och Gunilla Hylander, tekniskt ansvarig på Hybrit berätta mer om initiativet och om de tekniska och ekonomiska förutsättningarna. När reportaget gjordes besökte man även Masugn 3 i Luleå. I programmet berättar även Mårten Brännström (SSAB), driftledare på Masugnen, mer om hur processen fungerar idag.

Vill du lyssna på programmet i efterhand finns det på sr.se. Inslaget om fossilfritt stål är närmare 20 min långt i sin helhet. Det finns även en kortare version för den som hellre lyssnar på det.

Lång version (20 min)

Kort version (ca 3 min)