Roll-packern ser till att trycka ihop volymen upp till fem gånger mängden på till exempel kartonger. Vilket gör att mer avfall kan transporteras per tillfälle.

-Totalt lämnar varje innevånare i Oxelösund drygt 500 kg avfall per år och cirka en femtedel av avfallet lämnas till återvinningsstationerna, säger Patrik Andersson driftchef för renhållningen på Oxelö Energi.


Patrik Andersson, Oxelö Energi.

Efter en felmontering började ”tänderna” i roll-packern att ge vika. Eftersom återvinningen är granne med SSAB som tillverkar ett av världens mest avancerade stål, så kunde SSAB sponsra med nytt stål till packningstrumman. Det blev Hardox 450 som sattes in och all montering gjordes på centrala verkstaden på SSAB, som i normala fall stöttar produktionen med renoveringar och nytillverkning av produktionsutrustning.

-Hos oss finns den spetskunskap gällande svetsning som krävs, för att få en maskin som roll-packern att en lång livslängd. Hardox är ett av de mest slitstarka stålen som finns i världen och därför krävs det extra kunskap att svetsa fast stålbitarna på trumman, förklarar Lennart Blomkvist avsnittschef för central verkstad.


Lennart Blomkvist, SSAB

Nu har roll-packen gått i produktionen sedan september och hanterar cirka 1200 ton avfall per år.

-Den har fungerat jättebra och det är kul att kunna använda det bästa stålet som finns att få tag på och att det finns hos grannen, säger Patrik Andersson.

SARI HEIKKINEN