Eteläafrikkalaisyritys Ballistic Armour Technologies (BAT) perustettiin virallisesti vasta vuonna 1993, sen omistaja ja perustaja John Bradfield oli aloittanut ajoneuvojen panssarointien suunnittelun ja valmistuksen jo muutamaa vuotta aiemmin.

Nykyisin BAT on markkinajohtaja, jolla on asiakkaita eri puolilla Afrikkaa ja Eurooppaa.

”Menestyksemme liittyy pitkälti läheiseen suhteeseemme SSAB:n kanssa”, John Bradfield kertoo. ”Armox-teräksen käyttö toi meille uusia mahdollisuuksia monessa mielessä.”

John tapasi SSAB:n myyntipäällikön, William Dinnesin, ensimmäistä kertaa vuonna 1996.

Etua Armox-teräksen avulla

Tapaaminen johti välittömästi BAT:n suunnittelu- ja valmistusprosessien nykyaikaistamiseen.

”Pääsimme käyttämään suurempia levyjä, joiden laatu oli huomattavasti aiemmin käyttämäämme panssariterästä parempi”, John Bradfield kuvailee. ”Lisäksi SSAB tarjosi erinomaista teknistä tukea ja uudenlaisia logistiikkaratkaisuja, jotka sopivat täydellisesti tuotantoprosessiimme.”

Välissä on kulunut 20 menestyksekästä vuotta, ja nykyisin BAT:llä on noin 60 työntekijää, jotka työskentelevät ajoneuvojen panssarointiin liittyvien tuotteiden suunnittelussa, valmistuksessa ja kokoamisessa. Tuotevalikoima kattaa kaiken arvokuljetusajoneuvojen suojauksesta räätälöityihin ratkaisuihin tavallisille henkilöautoille.

”Olemme yrityksen perustamisen jälkeen toimittaneet yhteensä yli 2 500 ajoneuvoa”, Bradfield kertoo. ”Ja liiketoimintamme kasvaa edelleen. Viime vuosi oli kaikkien aikojen paras – valmistimme asiakkaillemme 200 ajoneuvoa.”

Vankka perusta

Johnin mielestä yrityksen menestys perustuu kahdelle vankalle kulmakivelle.

”On vaikea kuvailla, kuinka tärkeä suhteemme SSAB:hen on”, hän toteaa. ”Asiakkaillamme on suuret odotukset tuotteidemme laadun, ylläpidon ja teknisen tuen suhteen. SSAB toimittaa Armox-teräslevyjä, jotka ovat paras mahdollinen vaihtoehto panssaroiduille ajoneuvoille. Sillä ei ole väliä, miten vaativissa olosuhteissa terästä käytämme, sillä löydämme aina tarpeitamme vastaavan Armox- tai Ramor-tuotteen. Tarvitsemme usein levyjä lyhyellä varoitusajalla, ja jopa silloin meillä on aina 100-prosenttisesti SSAB:n tuki. Useimmiten levyt toimitetaan vain muutaman päivän sisällä tilauksesta – tarvittaessa jopa vieläkin nopeammin.”

Toinen tärkeä kulmakivi on John Bradfieldin oma into.

”Kun uudet asiakkaat ottavat meihin yhteyttä, yritän aina järjestää tapaamisen ajoneuvon varsinaisen käyttäjän kanssa. On erittäin tärkeää ymmärtää, mitä asiakas tarkalleen tarvitsee, sillä tavoitteenamme on ylittää kaikki asiakkaidemme odotukset.”

Tämä periaate toimii hyvin. Monet BAT:n nykyisistä asiakkaista ovat tehneet yrityksen kanssa yhteistyötä jo 1990-luvulta alkaen. 

Vanhoja suojattuja koreja on edelleen päivittäisessä käytössä, mutta usein niillä on uusi runko tai ne on siirretty uuden avolava-auton päälle.

Kestävä kehitys

Kestävä kehitys on ajankohtainen aihe useimmissa yrityksissä, ja BAT:n panssaroidut ajoneuvot täyttävätkin kestävän kehityksen vaatimukset.

”Jotkut asiakkaamme ovat käyttäneet meiltä hankkimaansa panssarisarjaa jopa kolmessa eri autossa. Kun ajoneuvo kuluu tai vaurioituu onnettomuudessa niin pahoin, että sitä ei voida enää korjata, asiakas saapuu konepajallemme Germistoniin Etelä-Afrikassa, ja asennamme saman suojausrakenteen uuteen ajoneuvoon”, Bradfield kuvailee.

Vaikka BAT:n panssarointisarjat ovat 100-prosenttisesti kierrätettävissä, useimmat ajoneuvovalmistajat uudistavat muotoilua ja nykyaikaistavat ajoneuvojaan vähintään kymmenen vuoden välein. Kun uudet ajoneuvot tuodaan markkinoille, aiemmat suojausosat tavallisesti vanhentuvat.

”Käytämme tietokoneavusteista 3D-suunnittelua, jonka avulla voimme sovittaa alkuperäisen ajoneuvon istuimet, kojelaudan, paneelit ja muut vastaavat osat tiukkoihin turvallisuusvaatimuksiin”, Bradfield kertoo. ”Se on erittäin tärkeää!”

BAT:n toimittajissa on useita taitavia laserleikkaajia. 

”Siksi pystymme työskentelemään erittäin tehokkaasti”, Bradfield toteaa. ”Esimerkkinä mainittakoon, että muutama päivä sitten meidän piti suunnitella uusi tuote asiakkaalle, jolla oli kova kiire. Lähetimme piirustukset laserleikkaajille kahden aikaan aamuyöllä. He aloittivat työskentelyn heti avattuaan ovensa seitsemältä ja toimittivat meille levyt kahden aikaan iltapäivällä. Työpäivän päätyttyä olimme jo koonneet ja maalanneet osan, joka voitiin asentaa seitsemältä seuraavana aamuna.”

Ylpeä ja mielissään

John Bradfield on ylpeä BAT:n saavutuksista:

”Iso osa menestyksestämme johtuu todennäköisesti siitä, että teemme kaikki työtämme innolla. Kun teet jotakin palavalla innolla, löydät energiaa toimittaa asiakkaiden odotukset ylittäviä tuotteita ja palveluita. Ja sitä me teemme. Koko ajan!”