Duro Dakovic 

Useat sementinvalmistajat sekä käyttäjien eurooppalaiset tuotantolaitokset ovat testanneet Duro Dakovicin uutta 74-kuutiometristä Uacns-säiliövaunua. Testivaiheessa todistettiin, että asiakkaiden kokonaiskustannukset pienenivät. Ensimmäinen Uacns-vaunujen erä toimitettiin ranskalaiselle asiakkaalle lokakuussa 2016. Useat uuden vaunun osista on valmistettu SSAB:n Domex 460 MCE -teräksestä.

”Uskomme, että vaunumme on tällä hetkellä markkinoiden paras terässäiliövaunu sementin kuljetukseen, sillä se on räätälöity ja optimoitu kyseiseen tarkoitukseen”, sanoo Duro Dakovicin myynti- ja projektipäällikkö Josip Bucic, jolla on koneenrakennuksen loppututkinto ja joka on työskennellyt yrityksessä vuodesta 1984 lähtien.

”Vaunun 74 kuutiometrin lastauskapasiteetin ja 19 tonnin taarapainon eli tyhjän vaunun painon optimaalisen suhteen vuoksi purkuaika on lyhyt, ja vaunuun jää tyhjennyksen jälkeen sementtiä minimaalinen määrä”, Bucic sanoo. ”Se tarkoittaa pienempiä kustannuksia vaunun lastauksessa ja purkamisessa sekä pienempiä huoltokustannuksia.”

Kroatiasta ei todennäköisesti tule ensimmäisenä mieleen rautatievaunujen valmistaminen. Satavuotisen historiansa aikana Duko Dakovic, joka valmisti ensimmäisen rautatievaununsa 1920-luvulla, on laajentanut tuotantoaan ja kasvattanut vientiään vuodesta 2006 lähtien.

Liiketoiminta lähti kunnolla käyntiin 2003, kun yritystä pyydettiin valmistamaan noin 1 300 erityyppistä vaunua osana Kroatian hallituksen strategiaa modernisoida rautatiekalustonsa. Kolme vuotta myöhemmin Duro Dakovic aloitti viennin muihin Euroopan maihin, ja nykyään sen tuotannosta menee vientiin 100 prosenttia. Vuodesta 2007 lähtien yritys on myös valmistanut ja vienyt ulkomaille panssaroituja taisteluajoneuvoja, jotka ovat sen toinen päätuote.

Kunnianhimoisen vientistrategiansa puitteissa Duro Dakovic ymmärsi, että sen täytyy investoida uusiin kykyihin ja uusimpaan teknikkaan varmistaakseen vaunujen parhaan mahdollisen laadun ja täyttääkseen EU:n tiukat vaatimukset. ”Investoimme erittäin toimintakykyisiin laser- ja plasmaleikkauslaitteisiin, automatisoituihin robottihitsauslinjoihin sekä maalaus- ja kuivaustiloihin”, Bucic selvittää.

Duro Dakovic ei suostu kompromisseihin valitessaan valmistusmateriaaliaan.

”Kun valitsemme materiaaleja ja laitteita vaunuihimme, noudatamme viittä periaatetta: meluttomuutta, keveyttä, pitkäikäisyyttä, kuljetettavuutta ja alhaisen kustannustason maita. Käyttämällä materiaaleja, jotka ovat lujempia ja kestävät paremmin kulutusta, voimme valmistaa kevyempiä vaunuja ja pidentää niiden elinikää”, hän lisää.

Yhteistyö SSAB:n kanssa alkoi 2002, suurin piirtein samoihin aikoihin, kun Duro Dakovic alkoi laajentaa toimintaansa. ”SSAB pystyi tarjoamaan hyvän tasapainon laadun ja hinnan välillä sekä toimittamaan kaiken tarvitsemamme, täyttämään toimitusaikavaatimuksemme ja antamaan meille tärkeää teknistä tukea, kun valitsimme optimaalista materiaalia uusiin projekteihimme”, Bucic sanoo.

Tietoja Duro Dakovicista
Duro Dakovic Special Vehicles (DDSV) kuuluu Duro Dakovic Holdingiin, suureen metallituotteita valmistavaan konserniin. DDSV:ssä työskentelee 450 henkilöä, ja sen pääkonttori sijaitsee Slavonski Brodissa Kroatiassa. Yritys on perustettu 1921, ja se oli ensimmäinen rautatievaunuja, koneita ja siltoja valmistava yritys Kaakkois-Euroopassa. Nykyään se valmistaa ajoneuvoja kuljetus- ja puolustusalalle ja on alueen tärkein rautateiden rahtivaunujen valmistaja. Kaikki vaunut räätälöidään asiakkaan vaatimusten mukaisesti, ja niitä myydään kaikkialle Eurooppaan.

SSAB:n teräs Duro Dakovicin tuotteissa
SSAB toimittaa Duro Dakovicille useita eri teräksiä, joita käytetään rautateiden rahtivaunujen ja panssaroitujen taisteluajoneuvojen valmistukseen. Tuotteiden valmistuksessa ovat tällä hetkellä käytössä Hardox 450, S355J2W, Optim 550W, Armox 440, Domex 460 MCE, Strenx 700.

Teksti: Alannah Eames
Valokuva: Duro Dakovic

Tämä artikkeli on julkaistu SSAB World -lehden numerossa 2/2016.