Customer story

Infra Supply valitsi luotettavat ja joustavat SSAB:n teräsputket uraauurtavaan hankkeeseen

Joustavuus, luotettavat toimitukset ja nopea reagointi: näistä syistä Infra Supply valitsi SSAB:n putkitoimittajakseen hankkeessa, jossa rakennetaan ainutlaatuista ratkaisua Göteborgissa sijaitsevan akkutehtaan jäähdytykseen. Kun hanke on valmis, kierresaumahitsatut teräspaineputket kuljettavat käsiteltyä jätevettä tehtaan jäähdyttämistä varten, minkä jälkeen vesi palautetaan kaukolämpöverkkoon ja hyödynnetään asuinrakennusten lämmityksessä.

Göteborgissa on käynnissä ainutlaatuinen yhteistyö kaupungin vedenkäsittelylaitoksen ja Northvoltin rakenteilla olevan akkutehtaan välillä. Kun tehtaan toiminta alkaa vuonna 2026, käsitelty jätevesi kaupungin jätevedenpuhdistamolta ohjataan kaukolämpöverkkoon asuinrakennusten lämmittämistä varten. Jäähtynyt vesi ohjataan sitten edelleen akkutehtaaseen, jossa sitä käytetään jäähdytykseen valmistusprosesseissa. Tämä säästää paljon sähköä, jota jäähdyttämiseen muuten tarvittaisiin. Seuraavaksi vesi, joka on nyt taas lämmennyt, palautetaan kaukolämpöverkkoon.

Ratkaisun toteuttamiseksi SSAB:n teräspaineputkia asennetaan tällä hetkellä 6,4 kilometrin matkalle kaupungin vedenkäsittelylaitoksen ja Northvoltin tehtaan välille.

”Yhtä putkea tarvitaan yhteensä noin 12 800 metriä. Tehtaalle kulkee kylmävesiputki ja sieltä takaisin lämminvesiputki”, sanoo Jonny Karlsson, putkiston rakentamisesta vastaavan Annebergs Bygg & Anläggningin toimitusjohtaja.


Apua hankintoihin

Jonny Karlsson perusti Annebergs Bygg & Anläggningin vuonna 1991. Yrityksen palveluihin kuuluu muun muassa vesi-, jätevesi- ja hulevesiputkistojen kaivaminen ja rakentaminen. Vuodesta 2020 lähtien Annebergs Bygg & Anläggning on kuulunut infrastruktuuriyhtiö Eleda Groupiin. Samaan konserniin kuuluu myös Infra Supply, joka koordinoi hankintoja infrastruktuurin parissa toimiville yrityksille.

Havaitsimme melko nopeasti, että tähän hankkeeseen tarvittavien putkien määrä on niin suuri, ettemme pysty käsittelemään sitä itse. Siksi pyysimme apua Infra Supplylta hankintojen koordinointiin”, Jonny Karlsson kertoo.

”Keskustelemme käytännössä päivittäin SSAB:n kanssa, jolloin käymme läpi kysymyksiä ja ongelmia. SSAB:llä on paljon asiantuntemusta, ja kun kysymme jotain, saamme vastauksen tunnin sisällä. Se tuntuu ylelliseltä ja antaa mielenrauhaa.”

Kristian Vevang, Infra Supplyn toimitusjohtaja


Joustavat putket

Hankkeessa oli alun perin tarkoitus käyttää rautaputkia. Ne toimitetaan Etelä-Euroopasta, ja niitä on saatavana vain vakiomuotoisesti taivutettuina. Tämä ei olisi toiminut putkiston asennusreitillä, kun otetaan huomioon olemassa oleva infrastruktuuri. Ilmastonäkökulmasta hankkeessa toivottiin myös, että putket voitaisiin valmistaa lähempänä. Annebergs Bygg & Anläggning ja Infra Supply päätyivät käyttämään hankkeessa SSAB:n suomalaisvalmisteisia spiraalisaumahitsattuja teräspaineputkia, joiden halkaisija on 1 000 millimetriä.
”Valitsimme SSAB:n myös siitä syystä, että yritys on aina pystynyt toimittamaan tarvitsemamme määrän tuotteita ajallaan. Se kertoo laadusta”, Infra Supplyn toimitusjohtaja Kristian Vevang toteaa.

Vuoden aikana hankkeessa on vastaanotettu noin 240 toimitusta. Nykyiset putket soveltuvat hyvin eri materiaalien sekä lämmön ja energian siirtämiseen niin matalissa kuin korkeissakin lämpötiloissa. Noin 90 prosenttia hankkeeseen toimitetuista putkista piti räätälöidä pituuden ja taivutuksen suhteen, jotta ne voitaisiin asentaa suunnitellulle reitille.

”Pisimmät putket ovat 16-metrisiä. Sen alle jäävien putkien pituudet voimme itse valita. Jos putkea pitää taivuttaa, voimme määrittää sille tarkan kulman. Mittojen ollessa näin suuria kaikkien pituuksien ja taivutusten on oltava tarkkoja. Pieninkin poikkeama heijastuu heti kokonaisuuteen”, Jonny Karlsson sanoo.


Vuoropuhelu ja asiantuntemus

Virheisiin ei ole varaa: hankkeen aikataulu on erittäin tiukka, ja sen on valmistuttava 24. heinäkuuta 2024 mennessä. Myös tämä oli syy siihen, että SSAB valittiin putkien toimittajaksi.

”Olen tilannut putkia SSAB:ltä yli 20 vuoden ajan, enkä muista yrityksen tehneen yhtäkään virhettä. SSAB on erittäin tarkka siitä, mitä valmistaa ja toimittaa”, Jonny Karlsson kertoo.

Kristian Vevang lisää: ”Keskustelemme käytännössä päivittäin SSAB:n kanssa, jolloin käymme läpi kysymyksiä ja ongelmia. SSAB:llä on paljon asiantuntemusta, ja kun kysymme jotain, saamme vastauksen tunnin sisällä. Se tuntuu ylelliseltä ja antaa mielenrauhaa.”


Ainutlaatuisia ratkaisuja

Vain 3,5 kilometriä putkista kaivetaan maahan – loput kulkevat maan päällä. Koska Göteborg sijaitsee rannikolla, ilman suolapitoisuus on korkea ja korroosioluokka toiseksi korkein (C5). Tästä syystä Annebergs Bygg & Anläggning ja Infra Supply valitsivat hankkeeseen ulkoa PE-pinnoitetut ja sisältä betonipinnoitetut SSAB:n putket.

”SSAB tarjoaa ainoana toimijana tämän ratkaisun, ja olemme erittäin ylpeitä siitä, että voimme ottaa sen käyttöön täällä Göteborgissa. Lisäksi sen käyttöikä on erittäin pitkä, mikä on meille tärkeää”, Kristian Vevang sanoo.

Hankkeessa käytetään S355-laatuista terästä, jonka lujuus on tavallista suurempi. Se tuo mukanaan kustannussäästöjä.

”Lujuutensa ansiosta putket eivät tarvitse tukea melko pitkilläkään etäisyyksillä, joten tarvitsemme vähemmän tukirakenteita ja betoniperustuksia, mikä pienentää kustannuksia.”


Toimitukset oikeina määrinä oikeaan aikaan

Hanke suunnitellaan kuukausikohtaisesti. Tästä syystä myös putkitilaukset SSAB:lle tehdään kuukausittain. Jotta hankkeen aikataulut pitävät, SSAB:n on toimitettava oikea määrä putkia oikeaan aikaan.

”SSAB:n toimitukset ovat luotettavia: emme saa tavaraa liikaa emmekä liian vähän. Tämä fakta sekä SSAB:n kapasiteetti ja halu toimia hankkeen parhaan edun mukaisesti tekee yrityksestä ainutlaatuisen. SSAB reagoi muutoksiin nopeasti ja pysyy varpaillaan koko hankkeen ajan. SSAB on yksi harvoista yrityksistä, jotka pystyy täyttämään vaatimuksemme”, Kristian Vevang toteaa.

”Arvostan SSAB:ssa kumppanina eniten luotettavuutta ja vakautta. SSAB seisoo takuidensa ja sitoumuksiensa takana. Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön SSAB:n kanssa, ja tiedän, että tulemme jatkamaan sitä vielä monissa hankkeissa.”

Tietoa Infra Supplysta

  • Ruotsalainen yritys, joka koordinoi hankintoja infrastruktuurin parissa toimiville yrityksille.
  • Yrityksen perusti Kristian Vevang vuonna 2017.
  • Infra Supply on osa ruotsalaista Eleda Groupia, joka on rakentamiseen, urakointiin ja infrastruktuuripalveluihin keskittyvä konserni.
  • Infra Supply ja Annebergs Bygg & Anläggning ovat tilanneet 12 800 metriä SSAB:n teräspaineputkia rakennushankkeeseen Göteborgissa.

 

www.infrasupply.se

Ota yhteyttä

Pystymme tarjoamaan sinulle paikallista tukea, missä ikinä toimitkin.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja hallinnoi tilauksiasi

Hyödynnä edut nyt

Teräspaalut ja paineputket

SSAB valmistaa maailmanluokan teräspaaluja, tukiseiniä ja paineputkia, jotka ovat suorituskykyisiä ja tuovat mielenrauhaa.

Kategoria ja tunnisteet

Related articles

joulu 4
Customer story

Nordec valmistaa ja asentaa SSAB Domex® -teräksestä valmistettuja rakenteita Suomen kaikkien aikojen suurimpaan siltaan

Rakenteilla oleva Kruunuvuorensilta mullistaa Helsingin liikenteen ja siitä tulee yksi pääkaupungin uusista maamerkeistä. Kaiken perustana on yli 3 000 tonnia SSAB Domex® -terästä.

loka 11
Customer story

SSAB:n ja Gestampin yhteistyö autoteollisuuden vahvemman ja kevyemmän tulevaisuuden puolesta

Viime vuosina sanat ”turvallisempi” ja ”kevyempi” näyttävät muodostuneen iskusanoiksi, jotka määrittävät autoteollisuuden yhteisen vision. Tässä tekstissä kerromme, miten SSAB:n ja sen asiakkaan Gestampin yhteistyön tuloksena syntyi ainutlaatuinen, räätälöity teräslaatu, jonka ansiosta autoteollisuuden tuotteet ovat tulevaisuudessa entistä turvallisempia ja kevyempiä.

tammi 31
Customer story

SSAB:n RD®-paalut ovat tärkeä osa Skanskan projektia Slussenin uudelleenrakentamiseksi

Slussenin uudelleenrakentamishanke on noin puolivälissä. Tähän mennessä SSAB on toimittanut Skanskalle noin 117 000 metriä paaluja, mikä vastaa 10 700 tonnia terästä. Skanska on yksi rakennusyhtiöistä, joiden tehtävänä on toteuttaa tämä massiivinen hanke.