Customer story

Nordec valmistaa ja asentaa SSAB Domex® -teräksestä valmistettuja rakenteita Suomen kaikkien aikojen suurimpaan siltaan

Rakenteilla oleva Kruunuvuorensilta mullistaa Helsingin liikenteen ja siitä tulee yksi pääkaupungin uusista maamerkeistä. Kaiken perustana on yli 3 000 tonnia SSAB Domex® -terästä.

Kun Kruunuvuorensilta avataan liikenteelle vuonna 2027, se on 1 200 metriä pitkä ja sen keskipyloni nousee jopa 135 metrin korkeuteen, mikä tekee siitä Suomen kaikkien aikojen pisimmän ja korkeimman sillan. Silta näkyy kilometrien päähän ja lyö leimansa Helsingin kaupunkimaisemaan. Samalla se luo yhteyden keskustan ja tuhansien uusien kotien välille. Kestävä kehitys ja kaupunkielämän parantaminen ovat olleet hankkeessa prioriteetteja alusta alkaen. Uusi silta on tarkoitettu jalankulkijoille, pyöräilijöille ja julkiselle liikenteelle – ei yksityisautoilijoille.

Ilmava ja minimalistinen silta on suunniteltu sulautumaan luonnonmaisemaan mahdollisimman hyvin, mutta se on silti kestävä ja riittävän vahva tarjoamaan vähintään 200 vuoden käyttöiän. Sillan suunnittelussa on huomioitu toistuva altistuminen jäälle, lumelle ja kovalle tuulelle. Tavoitteiden saavuttamiseksi rakennusmateriaalien valinta on ollut avainasemassa etenkin teräksen osalta.

”Suomen suurimman siltahankkeen mahdollistaa Nordecin ja SSAB:n erinomainen kumppanuus.”

Jaakko Köninki, kehityspäällikkö, kaupalliset toiminnot, Nordec

 

Oikeaa terästä etsimässä

Kruunuvuorensillan rakennushankkeen pääurakoitsija TYL Kruunusillat tilasi Nordecilta sillan teräsrakenteiden valmistuksen ja asennuksen.

”Nordec on teräsrunkojen ja -siltojen johtava valmistaja, ja olemme toimittaneet rakennusteollisuudelle huippuluokan teräsratkaisuja jo yli neljän vuosikymmenen ajan”, Nordecin kaupallisen kehityksen johtaja Jaakko Köninki kertoo. ”Vuosien varrella olemme toteuttaneet menestyksekkäästi lukuisia merkittäviä hankkeita Pohjoismaissa sekä Keski- ja Itä-Euroopassa. Nyt toimitamme teräsrakenteita Suomen kaikkien aikojen suurimpaan siltaan.”

Nordec päätti käyttää hankkeessa SSAB Domex® -rakenneterästä. ”Käytämme Domex 460ML -terästä sen luotettavuuden ja monipuolisuuden vuoksi”, Nordecin projektipäällikkö John Sundblom selittää.

Nordec aloitti teräsrakenteiden valmistuksen Ylivieskassa maaliskuussa 2022, ja asennustyöt alkoivat seuraavan vuoden heinäkuussa. Niiden odotetaan valmistuvan vuonna 2024. Yhteensä siltaan tarvitaan noin 6 300 tonnia teräsrakenteita. SSAB toimitti näitä rakenteita varten yli 3 000 tonnia SSAB Domex® -terästä.

 

Kestävään kehitykseen sitoutuminen hankkeen alusta loppuun

Hiilipäästöjen ja ympäristövaikutusten minimointi on ollut tärkein prioriteetti koko hankkeen ajan, ja vaatimus koskee kaikkia toimittajia, myös Nordecia.

”Emme ole ainoastaan toimittaneet poikkeuksellisia teräsrunkoja, vaan paiskineet paljon töitä myös hankkeen ympäristövaikutusten minimoimiseksi”, John Sundblom sanoo. ”Käytetyt materiaalit, energiatehokas muotoilu ja pienempi hiilijalanjälki ovat vain muutamia tapoja, joilla vaikutamme myönteisesti ympäristöön.”

Seikka vaikutti myös SSAB:n valintaan: yrityksen teräs kuuluu alan puhtaimpiin sen tehokkaiden masuunipohjaisten tuotantoprosessien ansiosta. SSAB:n teräksen CO2-päästöt ovat noin 6 prosenttia Euroopan keskiarvoa pienemmät ja jopa 17 prosenttia Kiinan keskiarvoa pienemmät.

”Suomen suurimman siltahankkeen mahdollistaa Nordecin ja SSAB:n erinomainen kumppanuus”, Jaakko Köninki kertoo. ”Nordec voi parantaa ja kehittää paljon yhdessä SSAB:n kanssa, koska molemmat yritykset haluavat olla vihreän siirtymän edelläkävijöitä.”

Tietoa Nordecista

  • Nordecilla on yli 40 vuoden kokemus runkorakenteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja asennuksesta. Se on nykyään Pohjoismaiden johtava rakennusten, julkisivujen ja terässiltojen runkorakenteiden toimittaja.
  • Yrityksellä on yli 600 työntekijää kuudessa eri maassa.
  • Nordec käyttää yli 3 000 tonnia SSAB Domex® 460ML -terästä Kruunuvuorensillan rakenteiden valmistamiseen.

 

www.nordec.com

Ota yhteyttä

Pystymme tarjoamaan sinulle paikallista tukea, missä ikinä toimitkin.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja hallinnoi tilauksiasi

Hyödynnä edut nyt

Asiakkaan tarpeisiin optimoituja rakenteita

SSAB Domex® on laaja ja monipuolinen rakenneterästen tuotevalikoima, jonka tuotteilla on erinomaiset muovattavuus-, koneistus- ja hitsausominaisuudet.

Kategoria ja tunnisteet

Related articles

joulu 8
Customer story

Infra Supply valitsi luotettavat ja joustavat SSAB:n teräsputket uraauurtavaan hankkeeseen

Joustavuus, luotettavat toimitukset ja nopea reagointi: näistä syistä Infra Supply valitsi SSAB:n putkitoimittajakseen hankkeessa, jossa rakennetaan ainutlaatuista ratkaisua Göteborgissa sijaitsevan akkutehtaan jäähdytykseen. Kun hanke on valmis, kierresaumahitsatut teräspaineputket kuljettavat käsiteltyä jätevettä tehtaan jäähdyttämistä varten, minkä jälkeen vesi palautetaan kaukolämpöverkkoon ja hyödynnetään asuinrakennusten lämmityksessä.

tammi 1

tammi 1