Anu Hirvonen World Steel

Millaista urakehityksesi on ollut SSAB:llä?

Aloitin kesäharjoittelijana Ruukki Constructionissa Vantaalla vuonna 2005. Tein myös tuotantotalouden diplomityöni Ruukille, ja jatkoin sen jälkeen vakituisena työntekijänä konsernin teknologiaorganisaatiossa mm. tuotekehitysprojekteihin ja innovaatiohin liittyvissä kehitystehtävissä. Muutaman vuoden vanhempainvapaan jälkeen siirryin SSAB One -tehtäviin Hämeenlinnaan ja nyt turvallisuustehtäviin Worldsteeliin.

Nyt olet työkomennuksella Worldsteelissä – kerro lisää!

Worldsteelillä on ohjelma, jossa työskentelee ihmisiä eripuolilta maailmaa. Tehtävänimikkeeni on työturvallisuuspäällikkö ja työn päätavoite on edistää työturvallisuutta teräsalalla.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Olemme juuri muuttaneet Brysseliin ja aika on mennyt käytännön asioiden hoitamiseen ja perehdytykseen edeltäjäni kanssa. Ennen muuttoa ehdin jo mukaan Worldsteelin turvallisuuskonferenssiin Saudi-Arabiaan. Työhöni kuuluu oleellisesti yhteistyö ja tiedon jakaminen eri yritysten turvallisuusvastaavien kesken – usein sähköpostilla tai puhelinneuvottelussa, sillä työskentelemme eri puolilla maailmaa.

Lisäksi keräämme yhteen teräsalan turvallisuustilastoja, palkitsemme hyviä käytäntöjä, pidämme workshopeja ja turvallisuusauditointeja sekä järjestämme vuosittain Steel safety day -tapahtuman. Jaamme myös esimerkiksi tietoa vakavista onnettomuuksista, sillä tuotantolaitokset ovat hyvin samantyyppisiä ympäri maailman, joten tietoa jakamalla vakavia onnettomuuksia pystytään ehkäisemään.

Mistä pidät työssäsi eniten?

Minulle on tärkeää, että työlläni on merkityksellinen tavoite. Pystyn työssäni vaikuttamaan siihen, että teräsalalla ihmiset voisivat työskennellä turvallisesti ja palata töistä kotiin terveenä. Koen, että nykyisessä tehtävässä minulla on paljon mielenkiintoista opittavaa, ja työ kansainvälisessä organisaatiossa on hieno näköalapaikka.

Mikä on työsi suurin haaste?

Kukaan ei kyseenalaista tavoitetta turvallisesta työpaikasta, mutta tehdäänkö turvallisuuden eteen aina tarpeeksi töitä, jotta tavoitteisiin päästäisiin? Turvallisuus pitää huomioida niin pitkän tähtäimen päätöksissä kuin jokapäiväisessä työssä kaikilla tasoilla ylimmästä johdosta jokaiseen työntekijään.

Mikä turvallisuusasioissa painottuu Worldsteelin näkökulmasta?

Worldsteelin tavoite on nolla tapaturmaa. Tapaturmataajuudessa on monessa yrityksessä tapahtunut hyvää kehitystä, mutta kun katsotaan vakavien onnettomuuksien käyrää, niin samanlaista kehitystä ei ole tapahtunut. Vakavien onnettomuuksien ja kuolemantapausten ehkäiseminen vaatii erityishuomiota.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Uskon, että työkomennuksen aikana iso osa vapaa-ajasta menee perheen parissa. Työkieli Worldsteelissä on englanti, mutta olen ajatellut vapaa-ajalla treenailla vähän ranskaa. Haluaisimme perheen kanssa myös hieman matkustella nyt kun asumme keskellä Eurooppaa.