Minulle itselleni tämä on ollut opettavainen matka. Aloimme keskustella ideasta vuonna 2015. Yritysten välistä yhteistyötä kehittäessämme ja esitutkimusvaiheen aikana olen päässyt keskustelemaan monien eri alojen asiantuntijoiden kanssa – aina malminjalostuksesta rautamalmin suorapelkistykseen, energia- ja sähköjärjestelmistä vetykaasun tuotantoon ja varastointiin, ilmasto- ja teollisuuspolitiikasta viestintään, toimialakohtaisista organisaatioista tutkimuslaitoksiin ja korkeakouluihin, riippumattomista organisaatioista kansallisiin ja EU-tason viranomaisiin.

Varmuus siitä, että HYBRIT-hankkeessa visioitu suunta on oikea Ruotsille ja Suomelle maina sekä nimenomaan SSAB:lle teräsyhtiönä, on vahvistunut.

Suurin osa ihmisistä, joiden kanssa olen puhunut, on ollut aloitteesta hyvin innostuneita. Se on inspiroinut minua. Minusta tuntuu, että odotukset ovat yhä korkeammalla ja että aikaa on vähän. Insinöörinä tiedän, että meidän on tehtävä kovasti töitä vuosien ajan. Olemme perustaneet HYBRIT Development AB -yhteisyrityksen ja löytäneet erittäin ammattitaitoisen toimitusjohtajan sekä joukon hyvin päteviä insinöörejä. Sen vuoksi olen vakuuttunut siitä, että tämä tärkeä hanke etenee nyt parhaalla mahdollisella tavalla.

On erityisen ilahduttavaa, että nuoret osoittavat yhä enemmän kiinnostusta SSAB:tä kohtaan ja että heidän mielestään on hienoa, että SSAB edistää tätä uraauurtavaa hanketta. Se antaa toivoa tulevasta, sillä muutos fossiilivapaaseen yhteiskuntaan tarvitsee usean sukupolven panosta.

Martin Pei, Teknisestä kehityksestä vastaava johtaja