Muut uutiset

SSAB on osa ratkaisua ESS:n hukkalämmön käyttämisessä Skånen alueen lämmittämiseen

SSAB ja Alfa Laval yhdessä E.ON:n ja Kraftringenin kanssa auttavat hyödyntämään valtavia määriä hukkalämpöä ESS-laitoksesta (European Spallation Source), josta tulee pian maailman tehokkain neutronilähde. Hukkalämpö otetaan talteen Alfa Lavalin lämmönvaihtimilla, jotka on rakennettu osittain päästöttömästä SSAB ZeroTM -teräksestä ja joita käytetään kaukolämmön toimittamiseen osalle Skånen alueesta eteläisessä Ruotsissa.

”Ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi maailman on vähennettävä hiilidioksidipäästöjään ja löydettävä tehokas tapa käyttää energiaa. Tällaiset kumppanuudet ja projektit, joissa koko arvoketju toimii yhdessä, ovat ratkaisevassa asemassa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa”, sanoo Thomas Hörnfeldt, Vice President of Sustainable Business, SSAB.

Alfa Laval toimitti 8.3.2024 ESS:lle kaksi maailman ensimmäistä Concept ZeroTM -lämmönvaihdinta, jotka on osittain valmistettu SSAB ZeroTM -teräksestä, joka puolestaan on kierrätysromuteräspohjaista ja valmistettu fossiilivapaalla energialla ja biopolttoaineella. Se johtaa käytännössä teräksentuotannon 0-hiilidioksidipäästöihin. Käyttämällä SSAB ZeroTM:ää perinteisen teräksen sijaan lämmönvaihdinten materiaalin hiilijalanjälki on lähes puolittunut.

Yhteensä kolmea Alfa Lavalin lämmönvaihdinta käytetään lähettämään ESS:n suuritehoisista laitteista syntyvää hukkalämpöä Skånen alueen kaukoenergiaverkkoon. Lämpö kulkee E.ON:n ectogrid™:n, ESS:n käyttämän lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän kautta, ja syötetään Kraftringenin operoimaan kaukolämpöverkkoon.

 

Yhteistyötä parhaimmillaan

"Tämä yhteistyö osoittaa, kuinka yhdistämällä voimamme voimme käyttää olemassa olevia teknologioita ja verkostoja edistääksemme energiasiirtymää ja kehittääksemme kestävän paremmin kehityksen mukaisia kaupunkeja", sanoo Julien Gennetier, Alfa Lavalin energiaosaston johtaja.

”Olemme ylpeitä saadessamme olla osa tätä hanketta. Kestävän kehityksen edistäminen vastaa täysin laitoksemme tehtävää, jossa materiaali- ja biotieteiden tutkimus auttaa vastaamaan globaaleihin haasteisiin”, sanoo ESS:n pääjohtaja Helmut Schober.

”Erilaiset älykkäät paikallisen energiasektorin ratkaisut ovat keskeisessä roolissa globaalissa ilmastohaasteessa. On hienoa, että ESS lisää hukkalämpöään kaukolämpöjärjestelmäämme. Hyödyntämällä jälkilämmön minimoimme energiahäviöt ja luomme yhdessä kestävän kiertoenergiajärjestelmän", sanoo Kraftringen Energin toimitusjohtaja Sezgin Kadir.

"Ratkaisu on hyvä esimerkki siitä, kuinka yhteiskunta voi käyttää hyödyntämätöntä hukkalämpöä eri prosesseissa, ja se on linjassa maailmanlaajuisesti lanseeratun COP28-palkitun lämmitys- ja jäähdytysratkaisumme E.ON ectogrid™ kanssa", sanoo Carin Kuylenstierna, E.ON:n strategia- ja kestävän kehityksen johtaja.

 

Tiedettä ja lämpöä

Lämmönvaihtimien odotetaan olevan toiminnassa myöhemmin tänä vuonna. ESS:n, yhden Euroopan suurimmista tieteellisistä infrastruktuureista, odotetaan olevan täydessä toiminnassa vuonna 2028. Laitos sisältää huipputeknologiaa, kuten kaikkien aikojen tehokkaimman lineaarisen protonikiihdyttimen, heliumjäähdytetyn volframikohdepyörän ja kehittyneitä tieteellisiä välineitä, jotka mahdollistavat tuhansien akateemisten ja teollisuuden tutkijoiden ennennäkemätöntä tieteellistä työtä. Ja – lisäetuna – se toimittaa ylimääräistä lämpöä alueelle.

Related articles

huhti 19
Muut lehdistötiedotteet

FOSSA-yhteistyöhankkeen toinen vaihe käynnistyy

SSAB Europen koordinoiman FOSSA-yhteistyöhankkeen (Fossil-free Steel Applications) toinen vaihe on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Business Finlandilta. Hanke tukee SSAB:n tavoitetta rakentaa fossiilivapaata arvoketjua terästuotannosta loppuasiakkaalle asti.

maalis 21
Muut lehdistötiedotteet

SSAB tuo markkinoille maailman ensimmäisen päästöttömän teräsjauheen

SSAB lanseeraa tänään maailman ensimmäisen päästöttömän teräsjauheen kaupallisiin toimituksiin. Jauhe on valmistettu kierrätetystä SSAB Zero[®] -teräksestä, ja se tuo asiakkaille mahdollisuuden 3D-tulostaa ainutlaatuisia malleja teräksestä, joka on valmistettu ilman fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Jauhe yhdistää SSAB:n erikoislujan teräksen ominaisuudet ja 3D-tulostuksen mukanaan tuomat edut kevyistä rakenteista.

maalis 21
Muut uutiset

Suuryritykset tekevät ainutlaatuista tutkimusyhteistyötä kasvihuonekaasupäästöjen eliminoimiseksi

SSAB on useiden suurten ruotsalaisten yritysten ja yliopistojen kanssa käynnistänyt uuden tutkimusyhteistyön, jonka tavoitteena on tunnistaa teknologioita ja ratkaisuja, jotka eliminoivat kasvihuonekaasupäästöjä. SSAB:n lisäksi Mission 0 House -nimisessä hankkeessa ovat mukana Boliden, Borgstena, Lindholmen Science Park, Polestar, Sekab, SKF, Stora Enso ja Volvo Cars sekä useita yliopistoja.