Terästeollisuuden vihreän siirtymän johtajana SSAB on jo toimittanut ensimmäisen erän fossiilivapaata terästä elokuussa 2021 asiakkaalle, mikä on läpimurto ja osoittaa, että päästöjä on mahdollista vähentää myös ns. vaikeasti muunneltavilla (hard-to-abate) sektoreilla.
 
 
"Olemme osoittaneet, että on todella mahdollista valmistaa fossiilivapaata terästä ja että voimme auttaa asiakkaitamme vähentämään ympäristöjalanjälkeään", sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist. ”Toivottavasti inspiroimme muita nopeampaan siirtymään ja kannustamme päätöksentekijöitä tekemään tarvittavat päätökset. Menestyäksemme kaikkien on toimittava yhdessä; yritysten, yhteiskunnan ja tiedeyhteisön.”
 
 
SSAB:n suunnitelmana on jatkaa fossiilivapaan teräksen pilottitoimituksia asiakkaille, toimittaa fossiilivapaata terästä teollisessa mittakaavassa markkinoille jo vuonna 2026, vähentää askel askeleelta päästöjämme ja olla täysin fossiilivapaa yritys vuoteen 2045 mennessä. Nopean vihreän siirtymän aikaansaamiseksi ja helpottamiseksi on kuitenkin oltava olemassa poliittinen kehys, joka takaa tasapuoliset toimintaedellytykset maailmanlaajuisesti. Tarvitaan myös maailmanlaajuisia standardeja ja määritelmiä ilmastojalanjäljen mittaamiseksi.
 
 
Expo 2020 -tapahtumassa SSAB esittelee myös HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) -teknologiaa yhdessä kumppaneidensa LKAB:n ja Vattenfallin kanssa. Nämä kolme yritystä perustivat HYBRITin vuonna 2016 tavoitteenaan kehittää teknologia fossiilivapaaseen raudan- ja teräksenvalmistukseen.
 
 
SSAB haluaa korvata HYBRIT-tekniikan avulla malmipohjaiseen teräksenvalmistukseen perinteisesti tarvittavan koksin fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tuloksena on maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistusteknologia, jossa ei käytännössä synny hiilidioksidipäästöjä. SSAB voi vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä noin kymmenen prosenttia ja Suomen noin seitsemän prosenttia.
 
Lue lisää: https://www.ssab.com/Event/Expo2020
 
Lisätietoja:
Mia Widell, Press relations manager, SSAB, +46 76 527 25 01, [email protected]