Heinäkuun aikana SSAB:n Oxelösundin tehdas valssasi menestyksekkäästi ensimmäiset HYBRIT-tekniikkaan perustuen valmistetut teräkset, ts. niissä raaka-aineena käytetty rauta on pelkistetty 100-prosenttisesti fossiilivapaalla vedyllä kivihiilen ja koksin sijaan. Teräs toimitetaan nyt ensimmäiselle asiakkaalle, Volvo Groupille.”Maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräs ei ole läpimurto vain SSAB:lle, vaan se on osoitus siitä, että terästeollisuuden ilmastojalanjälki on mahdollista muuttaa ja vähentää sitä merkittävästi maailmanlaajuisesti. Toivomme, että tämä innostaa myös muita nopeuttamaan vihreän siirtymän vauhtia”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.”Teollisuus ja erityisesti terästeollisuus aiheuttavat suuria päästöjä, mutta ovat myös tärkeä osa ratkaisua. Siirtymisen vauhdittamisessa ja siirtymisessä maailman ensimmäiseksi fossiilivapaaksi hyvinvointivaltioksi yritysten, korkeakoulujen ja julkisen sektorin välinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää. SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin HYBRITin puitteissa tekemä työ edistää koko alan kehitystä ja on kansainvälinen roolimalli, sanoo Ruotsin kauppa- ja teollisuusministeri Ibrahim Baylan.”Tämä on ratkaiseva virstanpylväs ja tärkeä askel kohti täysin fossiilivapaan arvoketjun luomista kaivoksesta valmiiseen teräkseen. Olemme nyt yhdessä osoittaneet, että se on mahdollista, ja matka jatkuu. Teollistamalla tekniikkaa tulevaisuudessa ja siirtymällä rautasienen tuotantoon teollisessa mittakaavassa mahdollistamme terästeollisuuden muutoksen. Tämä on suurin asia, jonka voimme yhdessä tehdä ilmaston puolesta”, sanoo LKAB:n toimitusjohtaja Jan Moström.”On erittäin ilahduttavaa, että HYBRIT-yhteistyö ottaa uuden tärkeän askeleen eteenpäin ja että SSAB on voinut nyt valmistaa ensimmäiset fossiilivapaat teräkset ja toimittaa ne asiakkaalle. Se osoittaa, kuinka kumppanuus ja yhteistyö voivat osaltaan vähentää päästöjä ja parantaa teollisuuden kilpailukykyä. Sähköistys auttaa mahdollistamaan fossiilivapaan elämän sukupolven sisällä”, sanoo Anna Borg, Vattenfallin toimitusjohtaja.

SSAB, LKAB ja Vattenfall perustivat HYBRIT-hankkeen (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) vuonna 2016 tavoitteenaan kehittää teknologia fossiilivapaan raudan ja teräksen tuotantoon. Kesäkuussa 2021 nämä kolme yritystä pystyivät esittelemään maailman ensimmäiset vetypelkistetyt rautasienet, jotka tuotettiin HYBRITin Luulajan pilottilaitoksessa. Tätä ensimmäistä rautasientä on sittemmin käytetty valmistettaessa ensimmäiset tällä läpimurtotekniikalla valmistetut teräkset.

Jo vuonna 2026 tavoitteena on toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisia määriä ja ottaa käyttöön tekniikka teollisessa mittakaavassa. SSAB voi HYBRIT-tekniikan avulla vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä noin kymmenen prosenttia ja Suomen noin seitsemän prosenttia.

”Vaihdamme Oxelösundissa valokaariuuniin jo vuonna 2025. Oxelösund on ensimmäinen SSAB:n tuotantolaitos, joka siirtyy uuteen teknologiaan, mikä tarkoittaa, että vähennämme hiilidioksidipäästöjä merkittävästi jo tuolloin. Tämä tarkoittaa myös suurta vastuuta, jota ylpeänä kannamme, ja suuria mahdollisuuksia alueelle”, sanoo SSAB Special Steels -divisioonan johtaja Johnny Sjöström.Lisätietoa medialle:
Mia Widell, SSAB:n press officer, +46 76-527 25 01
Anders Lindberg, lehdistöpäällikkö LKAB, +46 72-717 83 55
Magnus Kryssare, lehdistösihteeri Vattenfall, +46 76-769 56 07

 

Pala tulevaisuutta - Ensimmäinen esine maailman ensimmäisestä fossiilivapaasta teräksestä.

"Kynttilänjalka ja pehmeät laskostetut säteet, jotka säteilevät kynttilästä, symboloivat valoa tunnelin päässä. Se on toivon symboli. Se on todella… pala tulevaisuutta. ”

Lena Bergström, suunnittelija