Uuden sopimuksen ja SOS-Lapsikylille annettavan joululahjan taustalla ovat SSAB Europe, Special Steels, Tibnor, Merox ja Tukholman pääkonttori.

”Lahjoituksemme kohdistetaan Kiovan lähellä Brovaryssa sijaitsevan perhekeskuksen ylläpitämiseen. Lahjoitus kattaa suuren osan 56 edunsaajan tarvitsemasta toiminnasta vuoden ajan”, kertoo Kristin Nordström, joka vastaa liiketoiminnan eettisistä asioista maailmanlaajuisesti.

Kristin Nordströmin mukaan Ukraina valittiin siksi, että se sijaitsee suhteellisen lähellä SSAB:n toimintoja, ja lisäksi perhekeskuksella oli näyttöjä hyvin toimivista ohjelmista. Brovaryn kylä sijaitsee lähellä maan turvattomia ja kaoottisia alueita. Maa on kokenut kovia sodan ja konfliktien takia, ja monet ovat paenneet kriisialueelta ja yrittävät aloittaa uuden elämän Kiovan ja Brovaryn seuduilla. SOS-Lapsikylät tukee perhekeskuksesta käsin perheitä, jotta nämä voisivat pysyä yhdessä. Tähän sisältyy muun muassa psykososiaalista tukea, traumojen käsittelyä, leikkiterapiaa ja vanhempainvalmennusta.

”Tukea sovelletaan kunkin perheen tarpeiden mukaan, ja tavoitteena on, että lapset saisivat kasvaa turvallisissa ja rakastavissa perheissä. Näin katkaisemme kielteistä kierrettä ja ehkäisemme lasten hylkäämiseen liittyvää riskiä”, kertoo Anna Magnard SOS-Lapsikylistä.

Keskuksella on useita eri ohjelmia. Yksi on suunnattu 16-vuotiaille ja tätä vanhemmille nuorille, jotka etsivät suuntaa yhteiskunnassa. Ohjelmaan kuuluu useita vaiheita, joista ensimmäinen on tarjota nuorille mentori jo silloin kun he asuvat vielä kotona.

”Mentori on henkilö, joka kulkee nuorten rinnalla antaen neuvoja ja tukea koulutukseen, ammatinvalintaan ja muihin asioihin liittyen. Ohjelmassa he saavat kokeilla yhteisasumista nuorisoasunnossa ensin lyhyen ajan ja sen jälkeen pidempiä jaksoja”, Magnard kertoo.

 

 

Toinen ohjelma on perheitä tukeva ohjelma, joka räätälöidään kunkin perheen erityisen tilanteen ja tarpeiden mukaan. SOS-Lapsikylistä kerrotaan muun muassa Olenasta, joka sai ohjelmasta apua omaan ja perheensä suruun menetettyään aikuisen tyttärensä. Kun tytär kuoli, Olena tuli raskaaksi, mutta hänen miehensä ei halunnut lasta, ja konflikti johti avioeroon. Syntymänsä jälkeen poika ei kehittynytkään normaalisti, ja jonkin ajan kuluttua entinen puoliso muutti takaisin. Hänellä oli kuitenkin alkoholiongelma. Tilanne paheni sen myötä entisestään. Kun Olena pääsi mukaan perheitä tukevaan ohjelmaan, hän sai tavata psykoterapeutteja ja psykologeja sekä muita vanhempia, jotka olivat joutuneet kohtaamaan surua. Hän ymmärsi, että surun ja ikävän keskellä syntynyt Bogdan oli sulkeutunut omaan maailmaansa. Eräs psykologi työskenteli Bogdanin kanssa kaksi vuotta, ja nyt poika on pystynyt aloittamaan koulunkäynnin ja saanut ensimmäistä kertaa kavereita. Myös Olenan entinen mies on saanut apua ja tukea ongelmakäyttönsä lopettamiseen. ”Hänellä ja pojalla on nyt hyvä yhteys”, Magnard kertoo. 

”Mahdollisuus tarjota turvaa ja iloa lapselle tuntuu parhaalta joululahjalta”, toteaa Kristin. 

Photo: MAJA BRAND

Sara Blix