"Green Buffersin menetelmä käyttää erikoislujia teräsprofiileja hajauttamaan energiaa junan törmäyksessä hallitusti. Heidän uuden sukupolven kytkentäteknologiansa mahdollistaa pitkälle kehitettyjä ja räätälöityjä suunnitteluratkaisuja, jotka säästävät ihmishenkiä ja alentavat kustannuksia”, kertoo Eva Petursson, Swedish Steel Prize -tuomariston puheenjohtaja ja SSAB:n tutkimus- ja innovaatiojohtaja.

Uuden sukupolven junien kytkentäteknologia

Nykyiset junien törmäyksenhallintajärjestelmät ovat alkeellisia. Turvallisuusstandardit perustuvat 1960- tai 1970-luvun teknologiaan ja pienetkin onnettomuudet johtavat raiteilta suistumiseen. Tässä Roger Danielsson ja hänen kollegansa Green Buffersissa näkivät mahdollisuuden. Autoteollisuuden inspiroimana he ovat kehittäneet erikoislujaan teräkseen perustuvan energianhajautusjärjestelmän, joka tekee junamatkustuksesta matkustajille turvallisempaa ja kuljettajille taloudellisempaa.

Menetelmä koostuu kahdestatoista muotoaan muuttavasta yksiköstä, jotka on asennettu kytkentäliitäntöihin koko junasarjan alueella. Törmäyksessä yksiköiden Strenx® 700 MC -teräsprofiilit taittuvat kuin haitari ja vaimentavat iskun alle sekunnissa. Välttämällä alkuperäisen huippuvoiman ja minimoimalla muut huippuvoimat, törmäyksen energia jakautuu hallitusti.

”Toisin kuin autoissa, kaikki junatörmäykset tapahtuvat käytännössä edestäpäin. Tämä antaa järjestelmällemme valtavan merkityksen”, Roger Danielsson sanoo. Tulevia lisäparannuksia varten energiaa absorboiviin yksiköihin voidaan asentaa anturit, jotka tarjoavat entistä enemmän tietoa energian liikkeistä.

Innovatiivisen menetelmänsä ja kunnianhimoisen tavoitteensa – nolla hallitsematonta junaonnettomuuksiin liittyvää raidesuistumista – ansiosta Green Buffers voi mullistaa junien turvallisuuden.


Muut finalistit

Swedish Steel Prize -voittaja julkistettiin palkintoseremoniassa Tukholmassa 11. toukokuuta. Muut finalistit olivat DigJim Norjasta, Gestamp Espanjasta ja Levistor Isosta-Britanniasta ja ZOOZ Israelista (jaettu ehdokkuus).


Palkitsevat teräsinnovaatiot

Swedish Steel Prize -palkinto juhlistaa suunnittelua, yhteistyötä ja teräsinnovaatioita, jotka johtavat parempaan ja kestävämpään maailmaan. Voittaja saa diplomin, kuvanveistäjä Jörg Jeschken veistoksen ja medianäkyvyyttä. Vuoden 2023 Swedish Steel Prize -palkinnon yhteydessä SSAB lahjoittaa 100 000 Ruotsin kruunua UNICEFille tukeakseen heidän työtään lasten ja nuorten laadukkaan koulutuksen ja oppimismahdollisuuksien hyväksi ympäri maailmaa.

Lisätietoja:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, [email protected]

www.steelprize.com