”Tämän vuoden ehdokkaat näyttävät iloksemme tietä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Itse asiassa kahdessa mekaanisten akkujen sovelluksessa oli käytetty terästä niin innovatiivisesti, että emme osanneet päättää niiden välillä. Joten valitsimme molemmat finaaliin", kertoo Swedish Steel Prize -tuomariston puheenjohtaja ja SSAB:n tutkimus- ja innovaatiojohtaja Eva Petursson.

Finalistit ja tuomariston perustelut ovat:

DigJim Norjasta – erittäin nopea huoltojärjestelmä

Tämä käyttäjälähtöinen ja patentoitu järjestelmä on suunniteltu kaivuukauhojen suojaosien nopeaan vaihtoon paikan päällä, tehden huollosta näin ollen aiempaa joustavamman ja kestävämmän. Materiaalin lujuutta ja kulutuskestävyyttä hyödyntävä hampaiden jatkomalli parantaa todistettavasti työn tuottavuutta.

DigJim on ehdolla Swedish Steel Prize 2023 -palkinnon saajaksi erittäin nopealla huoltojärjestelmällään, jolla on tavallista alhaisemmat käyttökustannukset ja parempi tuottavuus.

Gestamp Espanjasta – etu-alaosan ohjausvarsi

Gestamp hyödyntää materiaalin ominaisuuksia sovelluksessaan, jolla on haastavat lujuus- ja muovattavuusvaatimukset. Elintärkeä autonrungon osa on keskeinen jokapäiväisessä käytössä sekä turvallisuuden kannalta. Edistynyttä muovaustekniikkaa hyödyntävällä etu-alaosan ohjausvarrella on optimoitu yksikuorinen rakenne, jonka on mahdollistanut materiaalin uusi lujuustaso.

Gestamp on ehdolla Swedish Steel Prize 2023 -palkinnon saajaksi optimoidulla etu-alaosan ohjausvarrellaan, joka lisää suorituskykyä, vähentää painoa ja säästää kustannuksia.

Green Buffers Ruotsista – uuden sukupolven junien kytkentätekniikka

Green Buffers käyttää erikoislujaa terästä energian imeytymiseen junavaunujen välillä, mikä lisää junien turvallisuutta. Uuden sukupolven kytkentätekniikka mahdollistaa aiempaa kehittyneempiä suunnitteluratkaisuja ja tarjoaa useampia voimatasoja energian imeytymiseen. Mahdollisuus päivittää olemassa olevia junia ja näin parantaa rautatieliikenteen turvallisuutta tukee nopeaa toteutusta.

Green Buffers on ehdolla Swedish Steel Prize 2023 -palkinnon saajaksi täysin uudella järjestelmällään, joka tukee heidän visiotaan nollasta törmäyksiin liittyvästä raidesuistumisesta.

Levistor Iso-Britanniasta ja ZOOZ Israelista – mekaaninen akku nopeaan lataukseen

Tehokkaat mekaaniset akut, joissa on uusi vauhtipyöräteräsrakenne, ovat kestäviä ratkaisuja kestävämpään maailmaan. Kemiallisiin akkuihin verrattuna mekaanisten akkujen käyttöikä on pidempi ja niiden materiaalijalanjälki on pienempi. Perinteisen vauhtipyörärakenteen korvaaminen erikoislujilla teräskerroksilla auttaa rajoittamaan vaurioita ja mahdollistaa turvallisemman toiminnan.

Levistor ja ZOOZ ovat ehdolla Swedish Steel Prize 2023 -palkinnon saajiksi uudella vauhtipyöräteräsrakenteellaan, joka lisää turvallisuutta, pidentää käyttöikää ja alentaa elinkaarikustannuksia täysin kierrätettävällä materiaalillaan.

Maailman arvostetuin teräspalkinto

Swedish Steel Prize -palkinto juhlistaa suunnittelua, yhteistyötä ja teräsinnovaatioita, jotka mahdollistavat paremman ja kestävämmän maailman. Palkinto inspiroi insinöörejä, suunnittelijoita ja keksijöitä haastamaan teräksen rajattomia mahdollisuuksia.

Lisätietoja:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, [email protected]