Kuka: Maarit Kaskela
Työtehtävä:
IT Director, SSAB EuropeAuthor's photo

Mielestäni kestävä kehitys tarkoittaa fiksua ajattelutapaa, ja kukapa ei haluaisi olla fiksu? Olen toiminut vasta suhteellisen vähän aikaa SSAB Europe -divisioonan IT-johtajana. Yritän opetella löytämään oikeat paikat organisaatiossa, mikä on tarkoittanut myös monia matkoja – ennen kaikkea Borlängen, Raahen ja Hämeenlinnan toimipaikkojen välillä, joissa suurin osa kollegoistani työskentelee. Lennän paljon, mikä ei ole kestävää itseni eikä ympäristön kannalta. Yritän aina koordinoida tapaamiset, löytää ympäristöystävällisiä tapoja matkustaa lentokentälle ja lentokentältä sekä tietenkin järjestää laadukkaita etätapaamisia käyttämällä niin pitkälti kuin mahdollista SSAB:n käytössä olevia työkaluja. 

Ennen tämän jännittävän tehtävän hyväksymistä minua kiinnosti uuden roolin mukanaan tuoman haasteen lisäksi myös se, miten SSAB:n sisällä työstetään tasa-arvoon ja kestävään kehitykseen liittyviä aiheita. Haluan kuulua moderniin yritykseen, jota johdetaan modernilla tavalla, sekä yritykseen, joka ottaa vastuuta myös tulevista sukupolvista. Haluan olla ylpeä siitä, että edustan SSAB:tä. Ja täällä minä olen.

IT-osastolla me vitsailemme siitä, että me todellakin rakennamme kestäviä järjestelmiä – yhtä suomalaista järjestelmää on käytetty jo yli 40 vuotta. Uskon todella, että IT voi edistää kestävää kehitystä monella eri tavalla. Kyse voi olla erityyppisistä optimoinneista ja automatisoinneista, joissa hyödynnetään järjestelmissämme olevaa tietoja, mutta myös aiempaa älykkäämmästä suunnittelusta, logistiikasta, tuotannosta ja virtualisoinnista. IT-osastolla on samanaikaisesti käynnissä monta eri hanketta, joissa on mukana ihmisiä maailman joka kolkasta, mutta myös niissä me voimme löytää tapoja järjestää tapaamisia totuttua kestävämmällä tavalla. On vain ajateltava fiksusti. 

Kestävässä kehityksessä ei ole kyse pelkästään työstä, vaan myös oikeiden edellytysten luomisesta itselle! Minun kohdallani kyse on tasapainon löytämisestä työn, ruokailun, unen ja liikunnan välillä. "Uskalsin" luvata kollegalle, että pyöräilen töihin muutaman kerran kesän aikana. Se on kestävän kehityksen mukaista ja hyväksi minulle! Sen jälkeen ymmärsin, että en voi pyöräillä moottoritiellä vaan minun on kuljettava pikkuteillä, minkä vuoksi edestakaisen matkan pituus on noin 140 km. Mutta lupauksista ei sovi luistaa. Se ei ehkä ollut niin fiksua...

SSAB on jännittävällä kestävän kehityksen matkalla – Sustainability Expedition. Tässä blogisarjassa työntekijämme kertovat erilaisista käynnissä olevista kestävän kehityksen hankkeista. Miten edistämme visiotamme vahvemmasta, kevyemmästä ja kestävämmästä maailmasta.