SSAB:n Oxelösundin tehtaalla otetaan ensimmäinen askel kohti kestävän kehityksen mukaista ja pitkällä aikavälillä fossiilitonta yhteiskuntaa. Se tarkoittaa sitä, että me siirrymme hiili- ja rautapohjaisesta tuotannosta ratkaisuun, joka lyhyellä aikavälillä vähentää hiilidioksidipäästöjä lähes 90 prosentilla ja pitkällä aikavälillä mahdollistaa fossiilittoman teräksentuotannon. Aiomme korvata masuuniprosessin romurautapohjaisella valokaariuunilla teräksentuotannossa.

Oxelösundissa me aiomme vaihtaa masuunit ja koksaamot sähköiseen valokaariuuniin. Sähköinen valokaariuuni voi vähentää hiilidioksidipäästöjä huomattavasti. Oxelösund on suurten muutosten edessä, ja valokaariuuni edellyttää muun muassa voimakkaampaa sähkönsyöttöä. Oxelösundin tehdas tarvitsee myös maakaasua korvaamaan koksikaasun ja masuunikaasun eri prosessivaiheiden lämmityksessä.

Voimme aloittaa yhden masuunin käytöstä poiston jo kuuden vuoden päästä, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Kun muutokset on tehty, Södermanlandin hiilidioksidipäästöt ovat puolittuneet. Tuntuu upealta voida olla osa muutostyötä ja työskennellä ilmaston puolesta! 

Nimeni on Sari Heikkinen ja minä työskentelen SSAB:n Oxelösundin tehtaan viestintävastaavana. Olen myös uuden kestävää kehitystä käsittelevän Klimatsteget-lehden toimituspäällikkö. SSAB Oxelösund julkaisee kyseistä lehteä yhdessä Oxelösundin sataman kanssa ja siinä kerrotaan muutostyöstämme. 

Tuotantotapoja muutettaessa edellytetään uusia ratkaisuja ja ideoita. Samanaikaisesti tapahtuu kaikenlaista, ja yleiskuvan saaminen on vaikeaa. Sain idean lehteen käytyämme LKAB:n toimipaikalla viime kesänä. LKAB on jo useamman vuoden ajan julkaissut lehteä, jossa muun muassa kerrotaan Kiirunan kaupungin muutosta. 

Klimatsteget-lehden jokaisessa numerossa on mukana aikajana, joka osoittaa, miten pitkälle me olemme päässeet muutostyössä ja mitä seuraavina vuosina tapahtuu. Tapaan uskomattoman monia ympäristöaktivisteja, jotka pyrkivät minimoimaan ympäristövaikutuksensa joka päivä. Aion kertoa siitä uudessa lehdessä. 

Toivon, että lehden myötä käy selväksi, että SSAB ja Oxelösundin satama tekevät kovasti töitä fossiilittoman tulevaisuuden eteen ja että me kaikki olemme mukana uskomattoman jännittävällä kestävän kehityksen matkalla!