The Opening ceremony of Iittala Art Station on 9 June 2018. Cor-Ten steel from SSAB and Liberta panels from Ruukki

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala (vas.) ja henkilöliikenneasiantuntija Arja Aalto Liikennevirastosta avasivat Iittalan taideaseman

 

Taideaseman katos on Liikenneviraston pilottihanke, jonka toivotaan toimivan jatkossa esimerkkinä muiden Liikenneviraston asemien ja seisakkeiden kehittämiselle. Iittala on tunnettu vuosikymmenten ajan jokakesäisistä naivistisen taiteen näyttelyistään, joten taideasema sopii hyvin Iittalaan. Vuoden aikana Iittalan rautatieaseman kautta kulkee noin 30 000 matkustajaa.

”COR-TEN® -teräs sopii erinomaisesti katoksen materiaaliksi, koska sen ominaisuudet takaavat pitkään kestävän ja huoltovapaan rakenteen. Lisäksi arkkitehtuurissa on hyödynnetty COR-TEN – teräksen ulkonäköä. Tuotteen ominaisuuksia on yhdistetty hienosti taiteeseen,” totesi Juha Tuomisto SSAB:n teknisestä asiakaspalvelusta.

Julkisivujen taideteokset on valaistu katoksen sisältä käsin, joten eri vuorokauden aikoina katos näyttää erilaiselta. Asemalla on myös taideteosten yhteyteen liitetty lisätty todellisuus. QR-koodin lataamalla älypuhelimeen näkee sovelluksen kautta virtuaalielementit.

Iittalan taideaseman toteutuksessa oli Liikenneviraston lisäksi mukana noin parikymmentä eri toimijaa ja yritystä, kuten arkkitehti- ja suunnittelutoimistoja, konepaja, Naivistit Iittalassa säätiö sekä alueen oppilaitoksista HAMK ja Koulutuskeskus Tavastia. Hanketta Liikenneviraston ja alueellisten tahojen välissä koordinoi Linnan Kehitys Oy.

Iittala Art station opening ceremony

Iittalan asemalla oli runsaasti yleisöä odottamassa taidekatoksen paljastamista.

 

Juha Tuomisto from SSAB technical support on left and Jari Koivu from 3A Consulting Oy

Suunnittelija Jari Koivu 3A Consulting Oy:stä (oik.) ja Technical development manager Juha Tuomisto SSAB:n teknisestä asiakaspalvelusta.

Maija Kanerva: Hanuristin vapaapäivä

Taiteilija Maija Kanervan teos Hanuristin vapaapäivä on tehty Ruukin Liberta-julkisivukasetteihin rei’ittämällä. 

SSAB delivered COR-TEN steel and Ruukki Liberta panels to Iittala Art Station

Uusi odotuskatos lisää seisakkeen käyttömukavuutta ja tarjoaa suojan lisäksi taide-elämyksiä.