Kuva: SOS Archive

Konfliktit, maan vaikea poliittinen tilanne ja laajalle levinnyt alkoholismi ovat johtaneet siihen, että monet lapset ovat menettäneet yhden tai molemmat vanhempansa. SOS-lapsikylien tehtävänä on huolehtia vanhempiensa menettäneistä lapsista ja työskennellä ennalta ehkäisevästi vaarassaolevien perheiden kanssa. Lapsille ja vanhemmille annetaan esimerkiksi psykologista tukea, jolloin lapset saavat apua sekä tunteidensa ilmaisemisessa että mahdollisuuden leikkiä ja olla lapsia. Perheet saavat myös taloudellista ja materiaalista tukea ja apua jatkokoulutukseen, jotta he voivat huolehtia perheistään.

SSAB on SOS-lapsikylien tärkein kumppani ja on tukenut sen organisaatiota vuodesta 2012 lähtien. Jatkamme tukeamme kahdella lisävuodella joululahjana työntekijöillemme. SSAB tukee Brovaryn perhekeskusta Kiovan ulkopuolella ja yhdessä osallistumme seuraavasti:

 • 160 edunsaajaa saavat vuoden ajan tukea perhettä vahvistavan ohjelman avulla voidakseen itse huolehtia perheestään. Esimerkki yksilöllisesti räätälöidystä tuesta:
  • Perustarpeet: Ensi sijassa elintarvike- ja hygieniatuotteiden, mutta myös pikkulasten tuotteiden, talon korjausmateriaalien, vaatetuksen ja lämmittimien jako.
  • Terveys: Varma terveydenhuollon ja/tai lääkkeiden saanti sekä ensiapukoulutus ja lisääntymisterveyden hoito vanhemmille.
  • Psykososiaalinen tuki yksilöllisen psykoterapian, ryhmäkeskustelujen, yksilöllisen neuvonnan sekä pedagogisen toiminnan muodossa.
  • Koulutus: opetusmateriaalin jako, tukiopetus ja puheterapeutin apu lapsille, joilla on erityinen tarve.
  • Vapaa-ajantoiminta juhlapäivinä, kuten pääsiäisenä, jouluna jne.
 • Talvivaatteet 600 lapselle  
  • Takit, haalarit, myssyt, kaulaliinat ja lapaset.

Kuva: Katerina Ilivievska

Neljätoistavuotias Leonid ja hänen perheensä sai apua

Leonidin perhe kamppaili masennuksen ja alkoholin kourissa, kun he pääsivät kosketuksiin SOS-lapsikylän kanssa. Leonid oli koulussa kuullut puhuttavan tietokonekursseista, joita muut lapset olivat käyneet SOS-lapsikylässä. Hän kertoi äidilleen Innalle, että on kuullut mahdollisuudesta saada apua. Aluksi Inna ei halunnut apua, mutta meni lopuksi juttelemaan SOS-lapsikylään saadakseen tukea lapsen koulunkäyntiin.

”En luottanut vieraisiin, mutta Leonid kannusti minua, ja siitä olen niin kiitollinen. Ajattelin SOS-lapsikylän auttavan lapsen koulunkäynnissä, mutta sain niin paljon enemmän. Tapasin SOS-lapsikylän sosiaalityöntekijän, joka halusi tietää, millaista elämämme oli ja mitä vaikeuksia meillä oli. Hän todella kuunteli.”

SOS-lapsikylä auttoi perhettä tulevaisuuden suunnittelussa, tukemalla koulutusta ja ostamalla välttämättömiä tavaroita, kun taas vanhemmat saivat luvata tehdä parhaansa muuttaakseen tilanteen. Inna ja hänen miehensä aloittivat terapiaistunnot SOS-lapsikylässä, ja lapset saivat osallistua kylän toimintaan ja työpajoihin.  Inna on aloittanut työskentelyn kosmetologina, ja kokin ammatista unelmoiva Leonid on saanut harjoitella ravintolassa.

Kuva: Katerina Ilivievska

”Kun harjoittelu oli lopuillaan, kokki kysyi minulta, kuka minun suosikkikokkini on, koska hän tietää, että katson Masterchefiä. Sanoin kuitenkin, että suosikkini on äitini. Seuraavana päivänä sain häneltä kirjallisen suosituksen ja hän pyysi minua soittamaan, kun koulu on käyty!”

Kiitos kaikille työntekijöille kovasta työstä vuoden 2017 aikana, kiitos osallistumisestasi SOS-lapsikylätoimintaan ja kiitos heidän työstään Ukrainassa. Oikein hyvää joulua kaikille.