Luulajan, Oxelösundin ja Raahen masuunien ansiosta SSAB voi tuottaa terästä rautamalmista tavalla, jonka hiilidioksidipäästöt ovat maailman alhaisimpia.  Siirtyminen kohti fossiilivapaata terästeollisuutta vaatii HYBRIT-aloitteen kaltaisia innovaatioita. Ideana on tutkia, voiko vetykaasua käyttää pelkistysaineena hiilen ja koksin sijasta. Tällöin raudan sivutuotteena muodostuisi vettä.

- Vierailu antoi minulle paljon toivoa. On hyvin positiivista, että näiden asioiden ratkaisemiseksi on näin paljon energiaa ja tahtoa. Ja että teollisuus on osa ratkaisua. Meidän pitää työskennellä yhdessä kestävän tulevaisuuden luomiseksi ja minusta tuntuu, että SSAB todella haluaa löytää ratkaisun, sanoi Isabella Lövin.

SSAB tekee jatkuvasti töitä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Tällä hetkellä käytössä olevat prosessit ovat jo erittäin tehokkaita, minkä vuoksi nykyisellä tekniikalla päästöjä ei voida juurikaan vähentää. Sen vuoksi SSAB, LKAB ja Vattenfall käynnistivät keväällä 2016 hankkeen, jossa pyritään löytämään ratkaisu, joka poistaisi kokonaan hiilidioksidipäästöjen perimmäisen syyn.

- Meillä on ollut todella hyviä keskusteluja ja Isabella Lövin on todella kiinnostunut projektistamme ja ymmärtää prosessiemme haasteet. Saimme tunnustusta, mikä on luonnollisesti erittäin positiivista, sanoi Martin Pei, SSAB:n teknisestä kehityksestä vastaava johtaja

Elokuussa Ruotsin hallitus ilmoitti investoivansa vuosien 2018–2040 aikana 300 miljoonaa kruunua vuodessa Ruotsin teollisuusyritysten auttamiseen kohti kasvihuonepäästöjen täydellistä poistamista. Industriklivet-hankkeen kautta hallitus tukee yrityksiä laajalla rintamalla, aina tutkimus- ja innovaatiohankkeista esittely- ja tuotantovalmiisiin laitoksiin. Neljäs syyskuuta Ruotsin ilmastoministeri Isabella Lövin tapasi Ruotsin perinteisen teollisuuden yritysjohtajia. Mukana olleiden yritysten prosessit muodostavat hiilidioksidipäästöjä, ja yksi mukana olleista yrityksistä oli SSAB. Tapaamisen tarkoituksena oli keskustella Industriklivet-hankkeen lopullisesta muodosta.

Lisätietoja HYBRIT-aloitteesta