Anke Meyer

Viime vuosina suurin osa loppuasiakkaista on ymmärtänyt, että heidän ostokäyttäytymisellään on suora vaikutus moniin ympäristöongelmiin. Kuluttajat ovat sopeutuneet tähän uuteen, uhkaavaan tilanteeseen huomioimalla ympäristöasioita ostoksia tehdessään (esimerkiksi tarkistamalla, että tuote on pakattu kierrätettyyn materiaaliin) ja ostamalla vain ympäristöystävällisiä tuotteita (esimerkiksi luomuruokaa, biohajoavaa maalia, valkaisemattomia suodatinpusseja ja freonittomia hiuskiinteitä).

Kuinka tämä sitten liittyy liike-elämän maailmaan, kun viestitään peltiseppien/kattoasentajien, arkkitehtien ja profiloijien suuntaan? Reagoivatko he samalla tavalla kuin loppukäyttäjät? Näkevätkö he kestävän, laadukkaan tuotteen käyttöön liittyvät edut – ja ovatko he valmiita maksamaan enemmän?

Kun aloitin maalipinnoitettujen tuotteidemme markkinoinnin, minulle tuli selväksi, että kilpailijamme eivät ole vielä alkaneet suuntautua voimakkaasti kestävän kehityksen suuntaan. Löysin SSAB:lta "timantin" – erinomaisen terästuotteen, jonka maalissa on lisäksi käytetty ruotsalaista rapsiöljyä (SSAB:n omistama patentti). Pitäisikö minun sitoutua kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä painottavaan viestiin, joka on tällä hetkellä ainoa laatuaan maalipinnoitettujen terästen B2B-markkinoilla? Entä kuinka eri kohderyhmämme reagoisivat?

Arkkitehdit

Viiden viime vuoden aikana olemme keskittyneet paljon arkkitehteihin luodaksemme markkinoille vetovoimaa, ja tekemällä niin olemme tukeneet kumppaneitamme GreenCoat-viestin välittämisessä rakennusalalle. Olemme huomanneet, että arkkitehdit rakastavat ympäristötietoisuuden viestiä, johon yhdistyy huippuluokan pohjoismainen teräs.

Mutta voiko kestävän kehityksen viesti myös luoda uutta liiketoimintaa?

World Architecture Festival -tapahtuman jälkeen, johon osallistui yli 3 000 arkkitehtiä eri puolilta maailmaa, tulos on selvä. Kyllä, kestävän kehityksen viesti luo uutta liiketoimintaa B2B-maailmassa – tässä tapauksessa arkkitehtien keskuudessa. Konferenssia seuraavana päivänä sain sähköpostiini aamuyhdeksältä kyselyn, jossa pyydettiin määrittämään materiaali erääseen rakennukseen Lontoon keskustaan. He haluavat meidän määrittävän materiaalin useampaankin rakennukseen – eikä hinta näytä olevan ensisijainen kysymys. Tärkeämpiä seikkoja ovat tuotteen ominaisuudet, kuten kestävyys, pinnoitteen pitkäikäisyys yhdistettynä laadukkaaseen teräkseen.

On tullut selväksi, että B2B-maailman arkkitehdit käyttäytyvät osittain loppukäyttäjien tavoin. He pitävät kestävän kehityksen viestistä, koska yhteiskunta (me) olemme yhä vaativampia ympäristötietoisemman elämisen osalta, ja jotkut meistä ovat myös valmiita maksamaan enemmän. Näin esimerkiksi ostaessamme ruokakaupasta luomuvihanneksia. Meidän B2B-maailmassa toimivien on yksinkertaisesti löydettävä oikeat ihmiset, jotka ajattelevat jo ympäristötietoisesti, ja sellaiset markkinat tai segmentit, jotka ovat matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Tarvitaan kuitenkin enemmän. Meidän on keskitettävä toimintaamme jatkuvasti kohderyhmiimme, ja integroitava kumppanimme uudella, kestävällä tavalla, niin että koko ketju työskentelee saman viestin mukaisesti. Tuloksena tästä luomme GreenCoat -kanta-asiakasohjelman, jonka kautta olemassa olevia ja potentiaalisia asiakkaita sitoutetaan emotionaalisesti uuteen, kestävään brändituotteeseemme.

Anke Meyer
Senior Brand Manager
Corporate Brand Management