Käytännössä siis levyn päälle pudotetaan raskas kappale, minkä jälkeen mitataan, millainen lommo levyyn syntyy, ja syntyykö murtumia. Testien avulla kehittäjät pystyvät ymmärtämään paremmin, millaisia vaurioita kuorma-auton lavaan voi tulla kovassa käytössä, ja näin pystytään rakentamaan esimerkiksi kevyempiä ja vahvempia lavoja.


Testimetodien kehittäminen teräslevyjen ominaisuuksien parantamiseksi on tärkeää, sanoo Patric Waara, Manager for Knowledge Service Center and Wear Technology.

”Meidän on kehitettävä testimenetelmiämme, jotta voimme myös parantaa levyn ominaisuuksia. Testaamme näin myös erilaisia hitsaussaumoja ja katsomme, mitkä lisäaineet ja prosessidata toimivat teräksemme kanssa parhaiten”, kertoo Patric Waara, joka johtaa Knowledge Service Centeriä ja Wear Technology -yksikköä SSAB Special Steels -divisioonassa.

Nyt SSAB:n ainutlaatuinen pudotusvasaralaitteisto on käytössä. Projekti on jatkunut lähes neljä vuotta. Kone on suunniteltu ja rakennettu Oxelösundissa, ja sen taustalla ovat enimmäkseen SSAB:n omat työntekijät. Se on CE-merkitty ja hyväksytty käyttöön. Pudotusvasaralaitteistossa pudotetaan enintään 400 kg:n paino kolmen metrin korkeudesta alas levylle, jonka koko on noin 1 x 1 metriä. Jotta testejä voitaisiin tehdä turvallisesti, levyä pidetään paikoillaan 115 tonnin paineella, ja itse pudotuslaitteisto on kaltereista ja pleksilasista rakennetun häkin sisällä, niin että käyttäjä on suojassa mahdollisilta sirpaleilta.

”Pudotusvasaralaitteisto on tehostanut testejä valtavasti, mutta ennen kaikkea se on merkittävästi turvallisempi ja siten erittäin helppokäyttöinen. Aiemmin pudotuksia tehtiin enintään kuusi päivässä, ja niihin tarvittiin 3–4 ihmistä. Nykyään pystytään tekemään jopa 30 pudotusta päivässä, ja ihmisiä tarvitaan vain kaksi. Pystymme tekemään testit 180–400 kg:n painoilla käyttäen kärjessä vasaran eri sädekokoja ja eri kehyskokoja levyn pitämiseksi paikoillaan. Testi suoritetaan levylle, ja tuloksesta riippuen esimerkiksi painoa voidaan sitten säätää”, sanoo projektinjohtajana toiminut Tommy Kan.


Tommy Kan, pudotusvasaralaitteiston projektipäällikkö.

Osumatarkkuus on erittäin hyvä, mikä antaa testeille varman toistettavuuden ja on myös ehdottoman tärkeää hitsaussaumoja testattaessa. Lasermittarin avulla voidaan saada 2 500 mittauspistettä sekunnissa, minkä ansiosta osumaprosessi voidaan saada aivan uudelle tasolle. Näin pystytään saamaan enemmän tietoa kuin aiemmin. Tähän mennessä pudotusvasaralla on tehty levyyn yli 250 iskua, ja edessä on useita lisää.
Pudotusvasaralaitteisto on erittäin arvokas uusien tuotteiden kehittämisen kannalta, ja pudotustestejä on tehty 1970-luvun lopulta asti. Kaikki tieto hyödyttää asiakkaita suuresti: testeillä voidaan esimerkiksi osoittaa, kuinka rakenteita voidaan parantaa.

”Aiemman tutkimuksensa ansiosta SSAB pystyi lanseeraamaan parannetun U-mallisen kuorma-auton lavan ilman vahvistuksia, vähentämään sen painoa merkittävästi ja pienentämään siitä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Hardoxista valmistetusta kulutuksenkestävästä lavasta pystyttiin tekemään sekä kevyempi että helpommin valmistettava asiakkaan kannalta. Tämä työ ei koskaan lopu, vaan työskentelemme jatkuvasti kehittääksemme entistäkin kevyemmän ja vahvemman kuorma-auton lavan”, Patric Waara selittää.

Nykypäivän kuorma-autolavojen halutaan olevan entistä ohuempia ja paremmin kulutusta kestäviä. Monet lavanvalmistajat Euroopassa ovat jo huomanneet edut, mutta lavojen päivittämisessä vahvemmalla teräksellä on edelleen suuria mahdollisuuksia. Kehitysmaissa käytetään laajalti perinteistä mallia, ja siellä on suuri mahdollisuus saada Hardox-terästä käyttöön suuremmassa mittakaavassa. Kiinnostus hiilidioksiditehokkuuteen on nykyään suuri, ja siksi lanseerattiin käsite SSAB Eco Upgraded. Se tarkoittaa, että asiakkaat voivat pienentää hiilidioksidipäästöjään päivittämällä erikoislujaan SSAB:n teräkseen. Sen avulla painoa voidaan alentaa, polttoainetehokkuutta parantaa ja tuotteen elinkaarta pidentää. Juuri tätä Hardox on edustanut kymmenen viime vuoden ajan.