Swedish Steel Prize on teräsalan kansainvälinen palkinto, joka myönnetään suunnittelu- ja innovointitaidon kunniaksi. Ruotsalainen Kiruna Wagon on tänä vuonna yksi neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 11. toukokuuta Tukholmassa järjestettävässä seremoniassa.

"Asiakkaamme oli löytänyt pienikokoisen rakenteen, josta se halusi tehdä suuremman konseptivaunun. Vastassa oli lukuisia haasteita ratkaistavaksi, kuten miten pitää vaunu kevyenä mutta saavuttaa silti 100 tonnin hyötykuorma", selittää Kiruna Wagonin toimitusjohtaja Fredrik Kangas.

Kehitystyön tuloksena syntynyt Helix Dumper on kevyt vaunurakenne, jossa on suuri hyötykuorma ja nerokas kuormanpurkuratkaisu. Purkunopeus on 25 000 tonnia tunnissa eli kaksinkertainen muihin järjestelmiin verrattuna.

Vaunun rakenteessa, rungon jäykisteissä ja yläkiskossa käytetään kattavasti erikoislujaa terästä. Purkupaikan kahdessa kaiteessa käytetään kulutusterästä.

"Helix Dumper on suunniteltu minimoimaan kuluminen, mikä oli yksi syy, miksi uskomme, että materiaalivalintamme oli optimaalinen", Kangas sanoo.

Muihin järjestelmiin verrattuna Helixin kokonaisvaltainen purkujärjestelmä maksaa seitsemäsosan pyörivän vaunun hinnasta. Lisäksi Helix käyttää osaa malmin potentiaalienergiasta vaunun eteenpäintyöntämiseen purkamisen yhteydessä. Siten lisäenergiaa ei tarvita, pölyä muodostuu huomattavasti vähemmän ja melua ei synny lähes lainkaan.

Tuomariston perustelut Kiruna Wagonin valinnalle Swedish Steel Prize 2017 -finalistiksi ovat:

"Kiruna Wagon on kehittänyt innovatiivisen malmivaunujärjestelmän mineraalien pitkiin rautatiekuljetuksiin ja tehokkaaseen kuormanpurkuun. Pitkälle kehitettyjen erikoislujien rakenne- ja kulutusterästen ansiosta pystyttiin suunnittelemaan erittäin kevyitä vaunuja, joissa on kiinteä Helix-terminaali liikkeessä tapahtuvaa, rotaatiota kuormanpurkua varten. Lähes kaksinkertaisen purkunopeutensa ansiosta Helix-järjestelmä voittaa kaikki perinteiset sovellukset ja ratkaisee useat tarttuvista kuormausmateriaaleista johtuvat ongelmat. Lisäksi terminaalijärjestelmä on erittäin kustannustehokas sekä hankinta- että käyttökustannuksiltaan."

Lähes 20 vuoden ajan Swedish Steel Prize on antanut tunnustusta ja palkinnut pieniä ja suuria yrityksiä sekä organisaatioita ja yksityishenkilöitä, jotka ovat kehittäneet erikoislujan teräksen potentiaalia mahdollisimman laaja-alaisesti hyödyntävän menetelmän tai tuotteen. Voittaja saa kuvanveistäjä Jörg Jeschken tekemän pienoisveistoksen ja 100 000 Ruotsin kruunun käteispalkinnon, jonka SSAB kannustaa lahjoittamaan voittajan valitsemalle hyväntekeväisyyskohteelle.

Lisätietoja Swedish Steel Prize -palkinnosta löytyy osoitteesta www.steelprize.com.

Lisätietoja:
Eva Petursson, tuomariston puheenjohtaja, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist, projektipäällikkö, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40