”Seabased otti minuun yhteyttä jo viisi vuotta sitten”, kertoo myyntipäällikkö Patric Lidström Ruotsista. ”Silloin heidän suunnittelijansa soitti ja tiedusteli teräksestä, jota käytettäisiin ’uudentyyppisiin meren pohjaan asennettaviin generaattoreihin’. Se johti jatkokeskusteluihin, ja lähetimme koelevyjä, jotta Seabased pääsisi testaamaan Domex 355 -levyämme.”

Sen jälkeen Seabasedin kanssa käytiin keskusteluja levyvalinnoista ja prosessoinnista sekä Seabasedin suunnittelijoiden ja ostajien koulutuksesta. Stefan Berglund on nyt asiakkaan yhteyshenkilö myynnistä.

”On todella hauskaa olla mukana tällaisessa innovatiivisessa ja jännittävässä projektissa”, Stefan Berglund toteaa. ”Erityisen hienoa on, että kyse on kestävästä tavasta tuottaa sähköä: se on linjassa SSAB:n vision kanssa.” 

Seabased on saanut alkunsa Uppsalan yliopistosta. Alun perin opiskelijoiden tutkimusprojektista on nyt kasvanut kaupallinen aaltovoimayritys, ja yrityksessä työskentelee sekä opiskelijoita että yliopiston opettajia. Sotenäs-projektin taustalla ovat Seabasedin lisäksi myös energiayhtiö Fortum ja Ruotsin energiaviranomaiset (Energimyndigheten). 

Sotenäs on ensimmäinen aaltovoimalaitos, joka on liitetty Ruotsin sähköverkkoon. Merenpohjaan on asennettu kuusi erilaista muuntajaa, ja pinnalla on kolme suurta poijua, jotka ottavat talteen aaltojen liikkeiden energian. Kyseessä kerrotaan olevan maailman ensimmäinen laitos, jossa on useita yksikköjä ja muuntajia veden alla.

”SSAB on ollut mukana näiden keltaisten poijujen suunnittelussa”, Stefan Berglund kertoo. Niiden halkaisija on neljä metriä ja ne ovat kaksi metriä korkeita. SSAB on toimittanut myös terästä pohjassa oleviin betoniperustuksiin.

Seabasedilla on käynnissä myös useita projekteja ulkomailla. Niitä on esimerkiksi saarilla, joilla sähkön hinta on korkeampi ja joilla maapinta-alaa on niukasti.

”Siellä aaltovoimasta voi tulla kilpailukykyinen vaihtoehto”, kertoo Seabasedin toimitusjohtaja Mats Leijon.

Toistaiseksi SSAB ei toimita vuodessa suuria määriä, vain muutamia satoja tonneja, mutta kysyntää suuremmille, yli tuhannen tonnin tilauksille on olemassa nyt, kun Seabased on tehnyt läpimurron muihin maihin ja sillä on esimerkiksi useita projekteja Afrikassa.

SSAB valmistaa aaltovoimalaitoksen materiaalia sekä Borlängessä että Oxelösundissa, ja myös Tibnor on mukana toimituksissa.

”Vaikka määrät ovatkin toistaiseksi melko pieniä, on kuitenkin mielenkiintoista olla mukana projektissa, joka on kestävien ja ympäristöystävällisten energiajärjestelmien eturintamassa”, Stefan Berglund toteaa.

Patric Lidström toivoo, että hyvä yhteistyö Seabasedin kanssa jatkuu.

”Meillä on Seabasedilla vahva asema yritykselle alussa antamamme avun ansiosta. Yhteistyö toimii erittäin hyvin, ja he tuntevat hyvin eri osaamisalueemme ja tuotevalikoimamme. Lisäksi he osallistuvat teräskurssillemme oppiakseen lisää siitä, mitä tuotteita voimme tarjota.”